De pas 17-jarige Zweedse violist Daniel Lozakovich is hard bezig een hele grote te worden. In 2017 won hij tijdens het Festival of the Nations de titel 'The Young Artist of the Year 2017’ en sindsdien reist hij de wereld over met de grootste orkesten en beste dirigenten. Begin 2018 bracht hij bij Deutsche Grammophon zijn debuutalbum uit, vol werken van Bach. Maar ook de rest van 2018 heeft voor Daniel mooie dingen in petto - in augustus zal hij, op persoonlijke uitnodiging van de pianisten, samen met Lucas en Arthur Jussen het hoofdprogramma van het Prinsengrachtconcert verzorgen. 

Voorliefde voor kamermuziek

Daniel werd in 2001 geboren in Stockholm en pakte op zijn zesde voor het eerst de viool op. Niet veel later maakte hij zijn concertdebuut bij het Moscow Virtuosi Chamber Orchestra. Zijn solocarrière groeide rap en vele optredens met grote orkesten volgden - van het Orchestre National de France tot de Liverpool Philharmonic. Daniel heeft een voorliefde voor kamermuziek en speelt graag in kleine gezelschappen. In 2015 mocht hij aansluiten bij violist Daniel Hope voor de opname van Bartóks ‘Vioolduo’s’. In 2016 tekende hij een exclusief contract bij platenlabel Deutsche Grammophon, waar hij in 2018 zijn debuutalbum met werken van Bach uitbracht.

Klassiekers van Bach

Voor zijn debuutalbum koos Daniel voor een aantal prachtige klassiekers van grootheid Bach. Naast de ‘Partita voor solo viool, nr. 2’ speelt hij samen met het Kammerorchester des Symphonieorchesters des Bayerischen Rundfunks en klavecimbelspeelster Olga Watts Bachs ‘Vioolconcerten nr. 1 en 2’.

CD-informatie

Johann Sebastian Bach: Violin Concertos Nos. 1 & 2 en Partita No. 2
Daniel Lozakovich [viool]
Kammerorchester des Symphonieorchesters des Bayerischen Rundfunks
Deutsche Grammophon 0028947993728

De winnaars van de cd met Bachs 'Violin Concertos Nos. 1 & 2 en Partita No. 2' door violist Daniel Lozakovich zijn: mevr. Hörchner uit Veenendaal, dhr. Goudsmit uit Eindhoven, mevr. Dumoleijn uit Den Haag, dhr. Quik uit Amstelveen en dhr. Hoofiën uit Assen. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel