Wie Italië zegt, zegt opera. Vier jonge Italiaanse musici vormden midden in de Tweede Wereldoorlog een strijkkwartet om die eenzijdige oriëntatie op opera eindelijk te doorbreken. Als het Quartetto Italiano werden zij al in de eerste jaren na de oorlog wereldwijd een begrip. Wij geven een box weg met maar liefst 14 CD’s van Quartetto Italiano, één van de beroemdste strijkkwartetten van de vorige eeuw.

Het Italiaanse strijkkwartet maakte in maart 1946 hun eerste plaatopname, met onder andere het Strijkkwartet van Debussy. Daarna gaat het snel. Binnen enkele jaren krijgen de jonge Italianen het publiek in Berlijn, Parijs, New York en Amsterdam op de stoelen. Het Quartetto Italiano maakte zich in een relatief korte periode een bijna onvoorstelbaar breed repertoire eigen: Villa-Lobos, Glazoenov, Milhaud, Boccherini en Smetana werden met dezelfde hartstocht ingestudeerd als de bekende meesterwerken van Haydn, Mozart en Beethoven. Schoonheid van klank en uiterste verfijning was hun handelsmerk, kwaliteiten die door critici wel als typisch Italiaans werden omschreven. Tot 1956 speelde het Quartetto Italiano alles uit het hoofd, daarna liet het die regel los om een nog breder repertoire te kunnen beheersen. Deze unieke CD-box met 14 CDs maakt alle opnamen die het kwartet voor het label Columbia registreerde opnieuw toegankelijk. De opnamen werden in 2020 en 2021 voorbeeldig opnieuw opgepoetst. Als luisteraar val je van de ene verbazing in de andere, enerzijds over de breedte van het repertoire, anderzijds over de perfectie van het uitvoeringen. 

Meer dan 10 uur kamermuzikaal avontuur op het hoogste niveau. Het feit dat de meeste opnamen – gemaakt van 1946 tot 1960 – mono zijn opgenomen, doet daar niets aan af. Grazie mille, Quartetto Italiano!

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze CD-box van Quartetto Italiano hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

In welk jaar hield het Quartetto Italiano op te bestaan?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 22 juni. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel