De muziek van Sibelius zit bij de jonge Finse dirigent Klaus Mäkelä in het DNA. Met het orkest waarvan hij sinds 2018 chef-dirigent is, het Philharmonisch Orkest van Oslo, nam hij hij alle zeven symfonieën van Sibelius op, plus fragmenten van de onvoltooide Achtste Symfonie en het symfonische gedicht Tapiola. Wil je kennismaken met dit bijzondere Scandinavische project en deze cd-box met vier cd's winnen? Beantwoord de vraag en maak kans.

Sibelius

De Fin Jean Sibelius (1865 – 1957), componist van o.a. Finlandia, Valse triste, de Zwaan van Tuonela en een wonderschoon Vioolconcert, schreef zeven symfonieën, die de kern van zijn oeuvre vormen. In zijn symfonieën klinken de bossen en meren van het Finse landschap. Men noemt om die reden Sibelius wel de zanger van de Finse natuur. Het zijn alle zeven meesterwerken met telkens een geheel eigen karakter. Is in de Eerste symfonie nog de invloed van Tsjaikovski hoorbaar, vanaf de Tweede symfonie is de klank onmiskenbaar eigen en origineel. Deze nieuwe opname van alle symfonieën van Sibelius is even hartstochtelijk als hoogstaand. Geen wonder dat de internationale pers niet uitgesproken raakt over deze spectaculaire opname!

Meer weten over Sibelius? Luister naar de podcast Sibelius, Méér dan Finlandia! (in de serie Ken je componisten) van presentator Hans van den Boom en Rebecca van der Weijde. Te vinden op elk podcast platform.

Sibelius... Méér dan Finlandia!

 

Klaus Mäkelä

Klaus Mäkelä is chef-dirigent en artistiek adviseur van het Oslo Filharmonisch Orkest. Vanaf 2020 combineert hij zijn positie in Oslo met die van chef-dirigent van het Orchestre de Paris.

De Finse dirigent heeft een exclusief contract met Decca. Dit jaar zal hij met het Oslo Ph.O. zijn eerste grote Europa-tournee ondernemen, waarbij onder andere Wenen, Hamburg, Parijs en Londen worden aangedaan. Klaus Mäkelä leidt dit seizoen ook het Chicago Symphony Orchestra, The Cleveland Orchestra, de San Francisco Symphony, het London Philharmonic Orchestra, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en de Münchner Philharmoniker.

klaus makela-5.png
Klaus Mäkelä
klaus makela-5.png

Klaus Mäkelä komt uit een familie van musici en raakte al op 12-jarige leeftijd geïnteresseerd in het dirigeren, toen hij zong in het koor van de Finse Nationale Opera. Hij studeerde orkestdirectie aan de Sibelius-Academie bij Jorma Panula.

Prijsvraag (Verlopen)

Sibelius Makela Nieuw Klassiek prijscd website-6.png
Win de cd-box met symfonisch werk Sibelius
Sibelius Makela Nieuw Klassiek prijscd website-6.png

Om kans te maken op deze mooie cd-box, waarop Klaus Mäkelä symfonieën van Sibelius dirigeert, hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Op het ogenblik doen er geruchten de ronde dat Klaus Mäkelä de nieuwe chef-dirigent zal worden van een Nederlands orkest. Om welk orkest gaat het?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 5 april. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel