De opera ‘Das Wunder der Heliane’ is een extravagante en grootse opera van de Oostenrijks-Amerikaanse componist Erich Wolfgang Korngold. Het hyperromantische en mysterieuze werk is gebaseerd op het toneelstuk ‘Die Heilige’ van Hans Kaltneker, dat gaat over een ‘Heerser’, een ‘Vreemdeling’ en de heldin van het verhaal: Heliane. Het werk wordt op de dvd ‘Korngold: Das Wunder der Heliane’ tot leven gebracht door het Orkest en Koor van Die Deutsche Oper Berlin o.l.v. Marc Albrecht.

Korngold schreef het werk in 1927 en beschouwde het zelf als het beste werk dat hij ooit had geschreven. De première vond plaats op 7 oktober van dat jaar, in het theater van Hamburg. Drie weken na de première werd de opera uitgevoerd in Wenen. De oorspronkelijke vertolkster van de rol van Heliane, Maria Jeritza, zegde op het laatste moment af. Mogelijk vond ze de rol van de heldin te zwaar. Sopraan Lotte Lehmann nam het werk over.

Het wonder van Heliane

Alle personages in Korngolds 'Das Wunder der Heliane' zijn naamloos, op de grote heldin - en tevens naamgever van de opera - na. Heliane is ongelukkig getrouwd met De Heerser. De Heerser is niet zo van het levensgeluk - de man veroordeelt een vreemde, genaamd De Vreemdeling, ter dood voor het verspreiden van vrolijkheid. Heliane is op zoek naar de ware liefde, maar die queeste kan twee kanten op gaan: of ze breekt toverkracht óf ze krijgt toverkracht. De laatste wens van de veroordeelde vreemde is om Heliane naakt te zien en dat staat ze toe. Hierdoor moet ze zich verantwoorden tegenover De blinde Operrechter. Is er sprake van overspel? 

Die Deutsche Oper Berlin

De Deutsche Oper Berlin is één van de grootste operahuizen van Berlijn en maakt deel uit van de Berliner Opernstiftung. Het koor en orkest, opgericht in 1912, bestaat uit enkele honderden musici en zangers. De gezelschappen zijn internationaal zeer geliefd en dat is terug te zien in de samenwerkingen - veel dirigenten zijn van Spaanse en Italiaanse afkomst. Enkele vorige gastdirigenten waren Claudio Abbado en Herbert von Karajan. Op de dvd ‘Das Wunder der Heliane’ staat de Duitse dirigent Marc Albrecht op de bok. De Deutsche Oper Berlin bracht de opera in 2018 terug op het toneel, nadat het sinds 1927 nauwelijks meer was uitgevoerd. De rol van Heliane wordt vervuld door de Amerikaanse sopraan Sara Jakubiak.


Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de dvd 'Korngold: Das Wunder der Heliane' zijn: mevr. Edink uit Zutphen, dhr. Bol uit Valkenberg ZH, mevr. Niessen uit Houten, dhr. Tonnaer uit Thorn en dhr. Esveld uit Lisse. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel