Deze week te winnen: Vánoce – Tsjechische kerstmuziek voor piano. In een tijd waarin menselijk contact lastiger is dan ooit, hebben veel mensen behoefte aan licht en warmte. Ook in muzikale zin. De nieuwe CD van de pianiste Ksenia Kouzmenko voorziet in die behoefte. 

Tsjechië stond in de 18e eeuw bekend als de kraamkamer van componisten en musici. Vooral in Duitsland waren aan alle kerken en hoven Tsjechische musici te vinden. Ook in de 19e en 20ste eeuw heeft Tsjechië tal van fantastische musici voortgebracht, ook al werden die niet allemaal even bekend buiten de eigen landsgrenzen. De in Nederland woonachtige Wit-Russische pianiste Ksenia Kouzmenko heeft zich uitgebreid verdiept in de vaak nauwelijks bekende pianomuziek van Tsjechische componisten. Op haar nieuwe CD speelt zij Tsjechische pianostukken die expliciet verwijzen naar het Kerstfeest. Sommige stukken zijn zelfs nog nooit eerder op CD opgenomen. Een feest van herkenning, de sfeer van kerst en het plezier van iets nieuws ontdekken – de muziek van Jaroslav Kvapil en Jaroslav Křička – gaan zo ideaal samen.

Ksenia Kouzmenko

De Wit-Russische pianiste Ksenia Kouzmenko studeerde aan het conservatorium van haar geboortestad Minsk, waar zij cum laude afstudeerde. Zij vervolgde haar opleiding bij Igor Olovnikov en bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Zij was prijswinnaar tijdens verschillende internationale concoursen en heeft sindsdien overal in Europa opgetreden. Vanaf 1999 geeft Kouzmenko zelf les aan het Koninklijk Conservatorium. Deze nieuwe kerst-CD is haar vijfde CD. 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op de CD 'Vánoce - Tsjechische kerstmuziek voor piano' hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Wat betekent Vánoce in het Nederlands?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 29 december. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel