Met ensemble Het Collectief voerde Reinbert de Leeuw zijn eigen bewerking van Mahlers Lied von der Erde uit tijdens het Festival de Saintes in de zomer van 2019. Daarna hebben dirigent en ensemble alles op alles gezet om Das Lied von der Erde op cd vast te leggen. Dit was de laatste cd-opname die Reinbert de Leeuw maakte in januari 2020. "Het is muziek die de essentie raakt", aldus De Leeuw, "het gaat over het afscheid van het leven, dat is zo allesomvattend".  Reinbert de Leeuw overleed een paar weken na de opname.

Das Lied von der Erde

1907 was een traumatisch jaar voor Gustav Mahler. De 47-jarige componist verloor zijn oudste dochtertje Maria Anna (1902–1907) en hij werd geconfronteerd met zijn eigen sterfelijkheid: er werd een hartziekte bij hem geconstateerd. Die zomer werd er daarom niet gecomponeerd. In plaats daarvan las hij een bundel met door Hans Bethge vertaalde klassieke Chinese gedichten met de titel 'Die chinesische Flöte'. De gedichten moeten bij hem onder die omstandigheden een gevoelige snaar hebben geraakt, want ze legden de basis voor Das Lied von der Erde, dat hij in de zomer van 1908 componeerde.

Het Collectief

Het Collectief is een kamermuziekensemble dat in 1998 in Brussel werd opgericht. Door consequent met een vaste kern van vijf muzikanten te werken bouwde de groep een intrigerende eigen sound op, gekenmerkt door een heterogene mix van blazers, strijkers en piano. In zijn repertoire keert Het Collectief terug naar de roots van het modernisme: de Tweede Weense School. Vanuit deze solide basis worden zowel de grote twintigste-eeuwse composities als de allernieuwste experimentele stromingen verkend. Daarenboven maakt de groep furore met spraakmakende cross-overs tussen het hedendaagse en het traditionele repertoire en met adaptaties van historische muziek.

Gustav Mahler...Aangenaam!

Meer weten over Mahler? In de podcast 'Gustav Mahler... Aangenaam!' zet NPO Radio 4-presentator Hans van den Boom op een luchtige manier het volledige leven van Mahler uiteen. Van zijn vroege jaren en het onwikkelen van de symfonieën, tot zijn grote succes, de liefde en de dood: alle aspecten komen voorbij, afgewisseld met verrassende luistertips. De verhalen worden aangevuld met persoonlijke anekdotes van Hans over zijn sterke band met Mahler. Lukt het Hans om zijn collega Rebecca - én de luisteraars - aan het einde van de serie te overtuigen van Mahlers genialiteit? 

Wij mogen 5 exemplaren van de bijzondere cd van Het Collectief weggeven. Het enige wat u hoeft te doen om kans te maken, is deze vraag beantwoorden: Das Lied von der Erde telt zes delen. Wat is de titel van het laatste deel?
De prijsvraag loopt t/m dinsdag 13 oktober. De winnaars komen naderhand op deze pagina te staan.

Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van Das Lied von der Erde zijn: mevr. Manneke uit Bergambacht, dhr. Hein uit Moordrecht, dhr. Wendte uit Woerden, mevr. Kuyt uit Katwijk en mevr. Louwrier uit Amstelhoek. Van harte gefeliciteerd!

N.b. In verband met het coronavirus worden de cd's op een later moment verstuurd.

Deel dit artikel