Nederland is bijna dertig professionele strijkkwartetten rijk. Spelen in een strijkkwartet lijkt dus grote aantrekkingskracht te hebben. Maar is dat zo? Leven we in een Gouden Eeuw van strijkkwartetten? Aan de hand van interviews met al deze ensembles en een aantal betrokken deskundigen geeft Willem F. Korthals Altes in zijn boek Strijkkwartetten in Nederland. Een blik achter het podium een beeld van deze bijzondere kamermuziekvorm en de wijze waarop de spelers in ons land die vormgeven. Waarom spelen ze strijkkwartet? Waarom en hoe komen – en blijven – ze bij elkaar? Hoe weten ze zich staande te houden? Wat spreekt, muzikaal en sociaal, bij strijkkwartetten zo tot de verbeelding? Hoe hard moeten de musici werken om een vaste plaats op het podium te verwerven? Wij mogen vijf exemplaren weggeven van Strijkkwartetten in Nederland van Willem F. Korthals Altes.

In een met veel foto's geïllustreerde uitgave schetst deze kenner van het Nederlands kamermuziekleven de contouren van het hedendaagse muziekleven. Korthals Altes sprak uitgebreid met leden van kwartetten in Nederland en met organisatoren en mensen achter de schermen. Het resultaat is een rijk overzicht waarbij de zorg maar ook enig optimisme over de vitaliteit van deze unieke vorm van muziek maken beide benoemd worden. Interessant voor kenners van deze wereld maar ook heel prettig geschreven informatief voor "gewone" concertbezoekers.

Willem F. Korthals Altes

Willem F. Korthals Altes (1949) is jurist en musiceert en bezoekt concerten sinds zijn jeugd. Als bestuursvoorzitter was hij actief bij het Nederlands Concert Koor, Combattimento Consort Amsterdam, het Doelen Ensemble, het Hortus Kamermuziekfestival en Collegium Musicum Den Haag. Ook nu is hij bestuurslid bij verschillende muzikale stichtingen. Korthals Altes heeft een speciale liefde voor strijkkwartetten.

Prijsvraag (Verlopen)

Om kans te maken op Willem F. Korthals Altes' boek 'Strijkkwartetten in Nederland' hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Welk strijkkwartet is jouw favoriet (complete titel)?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 8 februari. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel