De Frans-Belgische schrijver Eric-Emmanuel Schmitt stort zich graag in klassieke verhalen - zo schreef hij eerder een toneelstuk over de ‘Enigma-Variaties’ en in 2005 de autobiografie ‘Mijn leven met Mozart’. Zijn boeken zijn in meer dan 40 talen te verkrijgen en hij won een Prix Goncourt voor de novelle ‘Concerto à la mémoire d'un ange’. In zijn nieuwste boek duikt hij in de muziek van Frédéric Chopin.

De roman ‘Madame Pylinska en het geheim van Chopin’ is literaire fictie, maar Schmitt leende wel zijn eigen voornaam voor het verhaal. Madame Pylinska is de pianolerares van de jonge Eric-Emmanuel. Pylinska heeft een vreemde manier van lesgeven: om goed te leren pianospelen, moet een leerling eerst de geheimen van haar idool Chopin doorgronden. Hoe doe je dat? Door te luisteren naar de stilte, door de wind te volgen tussen de bomen en door mee te bewegen met de golven. Alleen op deze manier bereik je volgens Madame Pylinska het verlichte stadium. Helpen de lessen om Eric-Emmanuel dichter bij Chopin te brengen? En wat kan de muziek van Chopin ons leren op het gebied van het leven en de liefde?


Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van het boek 'Madame Pylinska en het geheim van Chopin' van Eric-Emmanuel Schmitt zijn: dhr. Nieuwland uit Amsterdam, mevr. Hilbrink uit Zwolle, mevr. Bekkema uit Oosterhesselen, dhr. Verschoor uit Dordrecht en mevr. Knapen-Potyrala uit Weert. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel