Eind november 2018 was de wereldberoemde operazangeres Maria Callas weer even terug in Nederland - althans, als hologram. De in 1977 overleden operaster was in holografische vorm te zien en horen in Carré, met het concert ‘Callas in Concert: The Hologram Tour’. Meer dan 40 jaar na haar dood klonken haar beste en mooiste optredens, opnieuw gebracht met een live orkest. De soundtrack van dit concert is nu uitgebracht op cd.

De cd bevat een paar van Callas’ allermooiste uitvoeringen: van de ouverture uit Rossini’s ‘La gazza ladra’ en prachtige aria’s uit Bizets ‘Carmen’, tot ‘La Gioconda’ van Ponchielli, allen vergezeld door een live orkest.

De beroemdste operazangeres ter wereld

De Griekse Maria Callas (1923-1977) is één van de beroemdste operazangeressen die de wereld ooit heeft gekend. Als klein meisje reisde ze van haar geboorteplaats New York naar Athene, waar ze haar eerste zanglessen kreeg. Ze werd niet aangenomen op het Atheens Conservatorium, maar mocht wel aan de slag bij het Grieks Nationaal Conservatorium. Zangpedagoge Maria Trivella besloot dat de jonge zangeres geen alt was, maar een dramatische sopraan. Dat bleek een goede zet - in 1938 gaf ze haar eerste optreden en binnen tien jaar kreeg ze de bijnaam ‘la divina’ - de goddelijke. Maria groeide uit tot de grote ster van 19e-eeuwse Italiaanse opera’s van o.a. Bellini en Verdi. Haar grootste kracht was haar dramatische, overtuigende en emotionele manier van zingen.

blockquote
I don't know what happens to me on stage. Something else seems to take over.
Maria Callas over haar carrière

CD-informatie

Callas in Concert: The Hologram Tour
Met o.a. Rossini’s ‘La gazza ladra’, Bizets ‘Carmen’ en Puccini’s ‘Tosca’
Maria Callas, Jane Berbié, Pier Miranda Ferraro, Renato Ercolani, Georges Prêtre, Nicola Rescigno, Tullio Serafin, Antonino Votto, Carlo Maria Giulin en Riccardo Muti
Warner Classics 0190295653569

De winnaars van de soundtrack van 'Callas in Concert: The Hologram Tour' zijn: mevr. Manso uit Zutphen, mevr. Vlug uit Oosthuizen, dhr. Pelt uit Purmerend, mevr. Bloemheuvel uit ’s-Gravenzande en dhr. Kleinjan uit Den Haag. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel