Begin 2019 ging de biopic ‘Mary Queen of Scots’ in première, gebaseerd op de biografie ‘Queen of Scots: The True Life of Mary Stuart’. Het verhaal gaat over het turbulente leven van Mary Stuart, die op haar 16e koningin van Frankrijk werd. Na het overlijden van haar man keerde ze terug naar haar geboorteland Schotland, waar ze de heersschappij van Koningin Elizabeth I probeerde over te nemen. Het krachtige en fascinerende verhaal over vrouwelijke staatshoofden, geregisseerd door regisseuse Josie Rourke, werd muzikaal omlijst door componist Max Richter.

Mary Stuart (Saoirse Ronan) en Koningin Elizabeth I (Margot Robbie) waren nichtjes, maar komen in het verhaal lijnrecht tegenover elkaar te staan. Als vrouwelijke staatshoofden moesten ze overeind zien te blijven in een mannenwereld, en stonden ze voor een ingrijpende keuze: een strategisch huwelijk aangaan, of onafhankelijk blijven? De rivaliteit bracht de Engelse en Schotse tronen aan het wankelen en bleek uiteindelijk bepalend voor de geschiedenis. Zo'n fascinerend verhaal vraagt om een epische soundtrack, en daar kwam Max Richter in het spel.

Max Richter: Een muzikale alleskunner

De Duits-Engelse Max Richter werd klassiek opgeleid aan the Royal Academy of Music in Londen en is bekend om zijn werk voor toneel, opera, ballet en film. Richter kleurt graag buiten de lijntjes - hij experimenteert veelvuldig, werkt graag samen met andere creatieve geesten en probeert statements over de huidige maatschappij te verwerken in zijn muziek. Zo leest actrice Tilda Swinton op Richters tweede solo-album ‘The Blue Notebooks’ voor uit Kafka’s ‘The Blue Octavo Notebooks’, als protest tegen de oorlog in Irak. Een ander interessant project is zijn album ‘Sleep’, een 8,5-durende luisterervaring die precies in een volledige nachtrust past. Ook Hollywood is gek op de componist. Hij schreef de soundtracks voor onder meer de HBO-serie The Leftovers, de BBC-drama Taboo, de film White Boy Rick en als meest recente project Mary Queen of Scots.


De winnaars van de soundtrack van Mary Queen Of Scots zijn: dhr. Haagen uit Heerlen, mevr. Winia uit Kamerik, dhr. Kaptein uit Pijnacker, mevr. Zuiderbaan uit Leeuwarden en dhr. de Wilde uit Woerden. Van harte gefeliciteerd! 

Deel dit artikel