Een wonderschone serenade van Brahms, lyrisch drama van Berlioz en verstopte balletmuziek van Poulenc - op hun nieuwste cd speelt ensemble Camerata RCO, bestaande uit leden van het Koninklijk Concertgebouworkest, een programma van bijzondere en verrassende werken. Het ensemble staat onder leiding van dirigent Yu Lu. Ook schuiven er nog wat bijzondere gasten aan. De Egyptische mezzosopraan Gala El Hadidi kruipt in de huid van Cleopatra en Thomas Beijer danst op de piano tijdens Poulencs 'Aubade'.

Poulencs 'Aubade' is een pianoconcert, maar had net zo goed een ballet kunnen zijn: tijdens de uitvoeringen dansde er een vrouw over het podium. Camerata RCO heeft geen danser, maar wel een dansende solist, want pianist Thomas Beijer speelt virtuoos en aanstekelijk. De 'Tweede Serenade' van Brahms wordt niet zo ontzettend vaak uitgevoerd, maar is absoluut de moeite waard. Het was de eerste keer dat de toen nog jonge componist orkestmuziek op papier zette. Hector Berlioz was ook nog jong toen hij zijn werk ‘La Mort de Cleopâtre’ schreef, over het dramatische verhaal van Cleopatra en de slang. De drie werken staan onder leiding van de 29-jarige Chinese dirigent Yu Lu.

Muziekcentrum van de Omroep

Op de cd spelen de volgende musici mee: violisten Marc Daniel van Biemen en Sjaan Oomen, altviolisten Santa Vizine, Michael Gieler, Anna den Herder en Judith Wijzenbeek, cellisten Clément Peigneé, Laure Le Dantec en Benedikt Enzler, contrabassisten Théotime Voisin en Rob Dirksen, fluitisten Kersten McCall, Mirna Ackers en Marta Gomez, hoboïsten Miriam Pastor Burgos en Nicoline Alt, klarinetttisten Arno Piters en Hein Wiedijk, fagottisten Jos de Lange en Daniel Garrido Iglesias, hoornisten Laurens Woudenberg en Jaap van der Vliet, trompettist Miroslav Petkov, percussionist Marc Aixa Siurana en accordeoniste Franka Herwig. De cd is opgenomen in september 2018 in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum.


Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de cd 'Salon' door Camerata RCO o.l.v. Yu Lu en pianist Thomas Beijer zijn: dhr. Gezelle uit Utrecht, mevr. Schellingerhoudt uit Heerenveen, dhr. Elekan uit Hilversum, dhr. de Moor uit Veldhoven en mevr. Fidler uit Haren. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel