Klavecimbel saai of truttig? Dacht het niet. Luister maar eens naar deze overrompelende nieuwe CD van de jonge Franse klavecinist Jean Rondeau! Wij geven 5 exemplaren weg van deze cd. 

‘Melancholy Grace’ is de titel van deze CD. In de zeventiende eeuw ontstond een ware cultus van de melancholie, vooral onder jonge mannen van goede komaf. Het was ‘bon ton’ een peinzende en licht gekwelde houding aan te nemen die van fijngevoeligheid en diepzinnigheid getuigde. De componisten bleven niet achter. Extreme contrasten en emoties komen tot uiting in klavecimbelstukken als de Melancholy Pavan van de Engelsman John Bull, maar ook in de Fantasia cromatica van onze eigen Jan Pieterszoon Sweelinck. Uiteraard laten de Italiaanse meesters zich niet onbetuigd, zoals blijkt uit de adembenemende stukken van Frescobaldi, Rossi en Picchi. Als luisteraar val je van de ene verbazing in de andere. Jean Rondeau bespeelt twee buitengewoon sonore instrumenten: een kopie van een Italiaans klavecimbel uit het begin van de 18e eeuw en een virginaal, dat rond 1575 werd gebouwd in Florence. 

Jean Rondeau

De 30 jaar jonge Franse klavecinist Jean Rondeau ziet eruit als een rockster en speelt in zekere zin ook zo: expressief, energiek en vrij, met een fantastisch gevoel voor ritme. Daarnaast is hij ook een uiterst sensitieve speler, die de weldadig emotionele muziek van de barok als geen ander aanvoelt.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op ‘Melancholy Grace’ hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Op zijn cd 'Barricade' die vorig jaar verscheen speelde Jean Rondeau samen met een luitist. Wie was dat?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 25 mei. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel