Het bekende Don Kozakken Koor Rusland ging de afgelopen jaren vaak op tournee door Europa en deed traditioneel in december ook ons land aan voor een aantal optredens. De band met Nederland is sterk en dat komt niet in de laatste plaats door het feit dat de Nederlandse dirigent Marcel Nicolajevich al sinds 1993 het koor als chef-dirigent leidt. De Corona pandemie gooide in 2020 roet in het eten en het koor kan sindsdien niet meer op reis. Gelukkig hebben zij als troost een heerlijke kerst-cd opgenomen: “Merry Christmas from Russia”. Beantwoord de vraag en maak zo kans op één van de vijf exemplaren van de CD die wij mogen weggeven!

De donkere dagen voor kerst zijn weer letterlijk aangebroken. Het moment om thuis de kaarsen aan te steken, de kerstboom aan te kleden, je te omringen met vrienden en geliefden en naar een stemmig kerstconcert te gaan. Als dat laatste niet kan, dan is er de mogelijkheid een mooie nieuwe kerst-cd af te spelen. Het Don Kozakken Koor Rusland heeft onder leiding van Marcel Nicolajevich Verhoeff een cd opgenomen met hoogtepunten uit de Russisch-orthodoxe vespers voor de kerstnacht, afgewisseld met typisch Russische kerstliederen. De klank is weldadig warm en rijk, met van die typisch Russische bassen die klinken als resonerende klokken. Met deze CD wordt uw kerst een echt Russische witte kerst!

Merry Christmas from Russia

Don KosakenChor Russland

In 1992 werd het Don KosakenChor Russland – bestaande uit professionele zangers die in Rusland wonen – opgericht. Marcel “Nicolajevich” Verhoeff werd in 1993 benoemd tot chef-dirigent van het gezelschap. In 1997, tijdens het eerste lustrum van het koor, werd de status van “Army Choir” toegekend. Het koor bestaat uit 24 vocalisten. Velen van hen zijn verbonden aan een van de beroemde Russische Operahuizen. Het koor heeft o.l.v. van Marcel N.Verhoeff overal ter wereld opgetreden. Vlak voor de Corona-crisis sloot het Don KosakenChor Russland in het seizoen 2019/2020 een succesvolle tournee af met vele uitverkochte zalen in Duitsland, België en Nederland. Ondanks het feit dat – door de Corona situatie – het koor al vanaf 2021 géén concerten kan/mag geven is er niet stilgezeten. De nieuwe cd-release “The Greatest Hits” verscheen in april 2021 op het Tyrolis-label en onlangs is de nieuwe kerst-cd: Merry Christmas from Russia uitgebracht.

Momenteel bereidt het koor zich voor om in het seizoen 2022-23 weer concerten te geven in Nederland, Belgïe, Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland.

Marcel N. Verhoeff

Marcel N. Verhoeff kreeg zijn eerste pianolessen op zesjarige leeftijd. Marcel studeerde vanaf 1975 solozang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij pedagoog Herman Woltman. Daarna studeerde hij bij Aafje Heynis en daarna bij Louis Devos aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Hij studeerde koor- en orkestdirectie bij o.a. Kenneth Montgomery, Antoni Ross-Marba en Anton Kersjes. De laatste bleef jarenlang zijn coach. Marcel Verhoeff dirigeerde zijn eerste koor in 1975. Hij maakt na een aantal succesvolle concerten met voornamelijk Russische muziek, op uitnodiging van de Russische en Nederlandse regering zijn eerste studiereis naar de Sovjet-Unie in 1987. Na een aantal optredens met Russische ensembles en orkesten werd hij in 1993 chefdirigent van het Don Kosakenchor Russland. Hij heeft met zijn koor inmiddels 19 cd-opnamen uitgebracht.

Prijsvraag (Verlopen)

Om kans te maken op ‘Merry Christmas from Russia’ hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

In welk jaar maakte de AVROTROS tv-opnamen van het jubileumconcert van het Don KosakenChor o.l.v. Marcel Verhoeff in Het Concertgebouw in Amsterdam?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 14 december. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel