Gambist, dirigent en componist Jordi Savall trekt op zijn nieuwste cd 'Ibn Battula - The Traveler of Islam' (inclusief prachtig en rijkelijk geïllustreerd boek) samen met ensemble Hespèrion XXI naar het Midden-Oosten. De ontdekkingstocht is uitvoerig, fascinerend, exotisch en zeer kleurrijk. De 14e-eeuwse muziek brengt je van Marokko naar Afghanistan, van Afghanistan naar China en van Bagdad naar Fez.

Niet alleen de muziek is veelzijdig, ook de instrumentalisten en zangers komen uit diverse regio’s, en zelfs de instrumenten zijn exotisch. Het prachtige geheel voert je mee naar de wereld van Ibn Battula, een Marokkaanse ontdekkingsreiziger uit de 14e eeuw. Battula trok van Tanger naar China en werkte in de tussenliggende tijd als koopman en minister. Ensemble Hespèrion XXI kijkt met de cd ver over de Europese grenzen en verrast met de authentieke uitvoering.

Jordi Savall

De Spaans-Catalaanse Jordi Savall is een pionier van de Oude Muziek. Als dirigent, componist en gambist zoekt hij de muzikale grenzen van middeleeuwse muziek, renaissancemuziek, volksmuziek en barokmuziek op. Hij is oprichter van drie ensembles, waaronder Hespèrion XXI, en heeft een eigen platenlabel: Alia Vox. Savall heeft meer dan 100 opnames op zijn naam staan. Hij begon zijn muziekopleiding op zesjarige leeftijd in zijn geboortestad Igualada, waarna hij naar het Conservatorium van Barcelona ging. In 1974 kreeg hij de titel Professor of Viola da Gamba aan de Schola Cantorum Basiliensis.


De winnaars van het cd-boek 'Ibn Battuta (The Traveler of Islam)' zijn: dhr/mevr. Hoogendoorn-Postma, mevr. Wortelboer uit Zwolle, dhr. Kok uit Soest, dhr. van Vollenhoven uit Meerssen en dhr. van der Welle uit Alkmaar. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel