Bij iedere nieuwe cd-uitgave van de Argentijnse dirigent en klavecinist Leonardo García Alarcón weet je één ding altijd zeker: je verveelt je geen seconde. Nu komt hij met een overrompelende nieuwe opname van Monteverdi’s L’Orfeo uit 1607, de eerste echt volwaardige opera uit de muziekgeschiedenis. Maak kans op één van de 5 dubbel-cd’s die wij mogen weggeven door antwoord te geven op de prijsvraag.

Weinig oude verhalen zijn zo aangrijpend als het verhaal van Orpheus, die zijn geliefde aan de dood moet afstaan, maar haar vervolgens uit de krochten van de onderwereld weet te bevrijden. Althans, dat lijkt zo. Want Pluto, de God van de onderwereld, stelt voor zijn toegeeflijkheid wel de voorwaarde dat Orpheus niet mag omkijken om te controleren of Eurydice hem daadwerkelijk volgt. Het verhaal is bekend: Orpheus breekt zijn gelofte, kijkt om en verliest haar voor eeuwig. Bestaat er een ontroerender gegeven voor een opera? Voor deze nieuwe opname had Alarcón de beschikking over prachtige vocale solisten die hij door en door kent, als ook over het zijn eigen Kamerkoor van Namen en de door hem opgerichte Cappella Mediterranea. Het resultaat is onvergetelijk. 

Leonardo García Alarcón

Leonardo García Alarcón studeerde piano in zijn geboorteland Argentinië. In 1997 verhuist hij naar Europa, waar hij klavecimbel studeert bij Christiane Jaccottet in Genève en veel samenwerkt met barokspecialist Gabriel Garrido. In 2005 richt hij zijn eigen barokorkest, de Cappella Mediterranea, op en in 2010 wordt hij chef-dirigent van het Kamerkoor van Namen. Alarcón is een vaste gast in opera’s, concertzalen en op festivals over de hele wereld, waaronder het Festival d’Aix-en Provence, de Oper van Lyon, Konzerthaus Wien, Concertgebouw Amsterdam, Teatro Colón in Buenos Aires en Wigmore Hall in London. Inmiddels heeft hij bijna 30 cd-opnamen op zijn naam staan. 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op L’Orfeo hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Wie zijn de zangers die Orpheus en Euridice vertolken in deze cd productie?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 16 november. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel