Monteverdi’s prachtige ‘Mariavespers’ weten de luisteraar continu te verrassen met onverschrokken en schitterende gedurfdheid. Dirigent Philippe Herreweghe en zijn ensemble Collegium Vocale Gent zijn dol op Monteverdi en brengen ook op de cd 'Vespro della Beata Vergine' zijn muziek opnieuw tot leven.

De ‘Mariavespers’ is een verzameling muziekstukken voor zang en instrumenten. De Italiaanse Claudio Monteverdi componeerde de werken in 1610 in Venetië, met het rooms-katholieke avondgebed in zijn achterhoofd. De vespers zijn opgedragen aan paus Paulus V, die de bladmuziek persoonlijk van Monteverdi kreeg aangeboden. Eigenlijk was het een sollicitatie voor een aanstelling aan de pauselijke kapel te Rome. De werken zijn prachtig, maar Monteverdi heeft er nooit een baan mee gekregen - wel werd hij later aangesteld als Maestro di capella aan de San Marcobasiliek in Venetië.

Het gezongen Vespergebed bestaat uit een opening, een hymne, twee psalmen, een lofzang, een korte schriftlezing, beurtzang, de lofzang van Maria, het Magnificat en slotgebeden. 

Collegium Vocale Gent
Collegium Vocale Gent is een Belgisch zangkoor, in 1970 opgericht door Philippe Herreweghe. Het koor is een trendsetter op het gebied van vocale uitvoering van barokmuziek. De zangers zingen authentiek, tekstgericht en retorisch, en zijn daarmee uitgegroeid tot één van de meest geliefde vocale ensembles ter wereld.

CD-informatie
Claudio Monteverdi: Vespro della Beata Vergine
Collegium Vocale Gent o.l.v Philippe Herreweghe
Dorothee Mields [sopraan], Barbora Kabátková [sopraan], Benedict Hymas [tenor], William Knight [tenor], Reinoud Van Mechelen [tenor], Samuel Boden [tenor], Peter Kooij [bas] en Wolf Matthias Friedrich [bas]
LPH 029

De winnaars van de cd 'Vespro della Beata Vergine' door Collegium Vocale Gent zijn: L. Crouzen uit Spaubeek, J. Stuart uit Amsterdam, M. Kerstholt uit Soest, S. Vink uit Amsterdam en M. Pfaff uit Bunnik. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel