De Grieks-Russische dirigent Teodor Currentzis richtte in 2004 in in de Russische stad Novosibirsk ensemble MusicAeterna op. Een paar jaar later verhuisden Currentzis en het ensemble naar de Oost-Russische stad Perm. Op hun nieuwe thuisbasis stortten ze zich op een groot deel van het oeuvre van Wolfgang Amadeus Mozart. Zo namen ze albums op van de opera's 'Don Giovanni', 'Così fan tutte' en 'Le nozze di Figaro', maar ook van Mozarts laatste, gigantische meesterwerk: zijn 'Requiem'. Deze legendarische opname is nu opnieuw uitgebracht, dit keer op vinyl. Van de bijzondere plaat zijn maar 1500 exemplaren gedrukt.

Teodor Currentzis staat bekend om zijn briljante interpretaties van Mozarts muziek. De opname van het 'Requiem' past daar goed tussen - MuscAeterna brengt samen met The New Siberian Singers en solisten sopraan Simone Kermes, alt Stéphanie Houtzeel, tenor Markus Brutscher en bas Arnaud Richard de dodenmis op een pakkende en emotionele manier tot leven. De studio-opname duurde maar liefst zeven dagen. In augustus 2019 kwam de veelgevraagde nieuwe versie van de opname op de markt: gedrukt op vinylplaat.

Een dodenmis met dubbele laag

Het 'Requiem' is het laatste werk dat Wolfgang Amadeus Mozart op papier zette. In 1791 kreeg de componist een anonieme opdrachtgever aan de deur. De boodschapper vroeg hem een dodenmis te schrijven, in ruil voor een enorme som geld. Mozart accepteerde de opdracht en begon aan de compositie. Het lukte hem een groot deel van de mis vorm te geven, maar halverwege het schrijven werd hij ernstig ziek. In december van hetzelfde jaar lag hij doodziek op bed. Met zijn laatste adem zong hij de noten van het 'Lacrimosa' - één van de meest emotionele delen van het werk - voor, terwijl leerling Süssmayr de partijen opschreef. Mozart overleed niet veel later en liet het werk onafgemaakt achter. Over de uiteindelijke afronding van het stuk zijn vele discussies geweest, maar het waarschijnlijkst is dat Süssmayr het werk heeft afgemaakt. Hoe het ook is gegaan - het hevig emotionele en adembenemende 'Requiem' is misschien wel het allermooiste werk dat Mozart heeft achtergelaten.


Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de de lp ‘Mozart: Requiem’ van The New Siberian Singers en MusiAeterna o.l.v. Teodor Currentzis zijn: dhr. Stegeman uit Groningen, mevr. Hus uit Zoetermeer, dhr. Lichtenberg uit Lathum, dhr. Trompetter uit Ermelo en mevr. ten Cate uit Schagen. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel