Vrijdag 30 augustus staat ensemble Le Poème Harmonique o.l.v. Vincent Dumestre op Festival Oude Muziek Utrecht met ‘Anamorfosi’, een concert vol Napolitaanse melodieën van na de middeleeuwen. De muziek van dit programma is ook op cd uitgebracht en brengt de barokke Italiaanse klanken naar je woonkamer.

Het Franse Le Poème Harmonique werd in 1998 opgericht door Vincent Dumestre, met als doel oude muziek - voornamelijk die uit de 17e eeuw - te reproduceren en weer terug in de aandacht te krijgen. Op authentieke instrumenten als de theorbe, de tiorbino (een soort luit) en de lirone (een soort bas) spelen ze voornamelijk Franse en Italiaanse werken, vaak gelardeerd met eigen improvisaties en een unieke visie. De cd 'Anamorfosi' is het vervolg op de eerste cd van het ensemble, 'Metamorfosi'. Beide cd's bevatten religieuze, niet-liturgische liederen en sloegen bij de wereld van de oude muziek in als een bom: het ensemble laat een heel nieuw licht op de muziek schijnen.

Van barok tot renaissance

De eerste track van 'Anamorfosi' is de 'Miserere' van Allegri, een barokwerk dat sinds de compositie in 1630 vaak en veelvuldig is bewerkt en getransformeerd - perfect voor een ensemble zoals Le Poème Harmonique. Daarnaast zit er ook veel renaissancemuziek in het programma, waaronder de adembenemende 'Piano della Madonna' van Monteverdi, naast werk van meesters Rossi, Mazzocchi en Marazzoli. Solisten zijn sopranen Deborah Cachet en Marthe Davost, mezzosopraan Eva Zaïcik, alt Anaïs Bertrand, tenoren Nicholas Scott en Jan van Elsacker, baritons Marc Mauillon en Benoït Arnould en bas Virgile Ancely.

Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de cd 'Anamorfosi' van Le Poème Harmonique o.l.v. Vincent Dumestre zijn: mevr. Hacquebard uit Hummelo, mevr. Deurenberg uit Kerkrade, mevr. Simons uit Montfort, dhr. Glorius uit Kerkdriel en mevr. Straver uit Berkel Enschot. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel