De nieuwste cd van de Zweedse meesterklarinettist Martin Fröst draait volledig om de vraag: Wat zou Vivaldi hebben gecomponeerd voor de klarinet, als het instrument in die tijd al volledig ontwikkeld was? 

De klarinet zoals we hem nu kennen werd in 1690 uitgevonden. Vivaldi zag het levenslicht in 1678. Het instrument was dus al aanwezig gedurende zijn leven, maar nog in de kinderschoenen qua uitvoering en verspreiding. Samen met kamermuziekensemble Concerto Köln stortte Martin Fröst zich op de muziek van Vivaldi, op zoek naar de plek van de klarinet in het repertoire. Het barokavontuur leidde tot drie nieuw gecomponeerde klarinetconcerten, gebaseerd op muziek uit opera's en aria's van Vivaldi. Het 'Concerto for Clarinet and Orchestra', de 'Sinfonia for String and Basso continuo' en de 'Air for Chalumeau' zijn een perfecte samensmelting van oud en nieuw.

Martin Fröst

Naast zeer succesvol en geliefd klarinettist is Martin Fröst ook dirigent. Hij staat aan het roer van het Zweeds Kamerorkest. Fröst is actief in de muziekwereld sinds hij vijf jaar was - toen begon hij op de viool. Drie jaar later pakte hij de klarinet op, om vervolgens nooit meer weg te leggen. Fröst werkt graag samen met moderne componisten en uitvoerenden, maar is ook thuis in barok en kamermuziek, en speelt graag met het opzoeken van de grenzen van de genres.

Prijsvraag (verlopen)

Het antwoord op de prijsvraag 'Wat is een chalumeau?' is: Een houten blaasinstrument uit de periode van de Barok. De chalumeau wordt gezien als voorloper van de moderne klarinet.

De winnaars van de cd 'Vivaldi' van klarinettist Martin Fröst zijn: dhr. van der Sterren uit Horst, mevr. Stoppels uit Groningen, mevr. van der Schaaf uit Leeuwarden, mevr. te Kaat uit Arnhem en dhr. Eeuwes uit Westervoort. Van harte gefeliciteerd!

N.b. In verband met het coronavirus worden de cd's op een later moment verstuurd.

Deel dit artikel