Toen Nikolaus Harnoncourt in 2016 overleed, liet hij een schat aan schitterende en belangwekkende opnamen met het Concertgebouworkest na. Die zijn nu uitgebracht op cd. Grote Duitse meesterwerken uit de tijd van Mozart en de Romantiek, daar draait het om in deze 15 cd's bevattende box met de titel Nikolaus Harnoncourt Live, The Radio Recordings 1981 - 2012.  De naam van dirigent Harnoncourt garandeert een uiterst frisse en originele benadering, waardoor bekende meesterwerken als nieuw klinken. Maak kans op 1 van de 5 boxen die wij weggeven door de prijsvraag hieronder te beantwoorden. 

Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert en Brahms

Harnoncourt was één van de initiatiefnemers van het spelen van barokmuziek op oorspronkelijke instrumenten. Later voerde hij de muziek van Bach, Mozart en tijdgenoten ook met ‘moderne’ orkesten uit. Met het Concertgebouworkest combineerde hij het beste van twee werelden: historisch geïnformeerde inzichten in de oude muziek en de virtuositeit van een modern orkest. Luister naar de sublieme interpretatie van Bachs Johannes-Passion BWV 245, die in 1984 live in Het Concertgebouw werd opgenomen. Maar ook meesterwerken van bijvoorbeeld Haydn (Die Schöpfung compleet!), Mozart (de drie laatste symfonieën), Beethoven (Missa solemnis), Schubert (Negende symfonie) en Brahms (Eerste en Derde symfonie) worden exemplarisch uitgevoerd. Vijftien cd's lang genieten!

Dit is een oude video-opname van Harnoncourt en het Concertgebouworkest. Ze voeren Mozarts Symfonie nr. 41 uit in de Gouden Zaal van het Wiener Musikverein:

Nikolaus Harnoncourt

Nikolaus Harnoncourt (1929-2016) - voluit: Johann Nikolaus Graf de la Fontaine und d'Harnoncourt-Unverzagt (1929-2016) - begon zijn muzikale loopbaan als cellist.In 1953 richtte hij het ensemble Concentus Musicus Wien op, waarmee hij oude muziek uitvoerde op kopieën van tijdseigen instrumenten. Vanaf 1975 werkte Harnoncourt veel en met zo’n groot succes samen met het Concertgebouworkest, dat hij in 2000 door het orkest werd benoemd tot Honorair Gastdirigent.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op de 15 cd-box Nikolaus Harnoncourt Live hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Wat is de naam van het oude muziekensemble dat Nikolaus Harnoncourt oprichtte in 1953?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 18 oktober. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel