Wat als de 17e-eeuwse Dowland, Monteverdi, Vivaldi en Purcell geen oude componisten waren, maar hedendaagse singer-songwriters? Dat is precies wat zangeres Nora Fischer samen met popgitarist Marnix Dorrestein onderzoekt op haar nieuwste cd HUSH.

"Dit album bestaat uit liederen uit de 17e eeuw, benaderd vanuit het oogpunt van moderne muzikanten. Door de muziek in zijn naakte essentie te strippen, vaak zingend in een lagere sleutel, manieren te verwijderen en ernaar te kijken door de lens van de 21e-eeuwse muzikanten, begonnen we de liederen opieuw te definiëren." HUSH is een langgekoesterde droom die uitkomt voor de klassiek geschoolde Nora. In popgitarist Marnix Dorrestein vond ze haar perfecte metgezel. Klassiek en pop komen samen en geven, met alleen hun stemmen en een elektrische gitaar, een nieuwe betekenis aan dierbare klassieke liederen.

blockquote
Gewapend met slechts twee stemmen en een elektrische gitaar willen we een nieuw licht schijnen op deze liedjes.
Nora Fischer

HUSH bevat prachtige oude liederen, waaronder ‘Come All Ye Songsters’ van Henry Purcell, ‘Can She Excuse My Wrongs’ van John Dowland en ‘Cum Dederit’ van Antonio Vivaldi. De oorspronkelijke essentie wordt behouden en vertaald naar de hedendaagse geest, in de hoop de tijdloze schoonheid voor een breder publiek te onthullen.

Oude muziekbeoefenaars
Zangeres Nora Fischer komt uit een familie van oude muziekbeoefenaars. Op jonge leeftijd werd ze verliefd op de muziek van Monteverdi, Purcell en Downland, maar in haar achterhoofd hoorde ze altijd een alternatieve versie. De missie van Nora is de manier waarop we luisteren heruitvinden. Ze gebruikt haar stem als een universeel medium en bezingt alles wat ze mooi vindt. Marnix Dorrestein is net zoals Nora een muzikale duizendpoot - hij is componist, producer, dichter, arranger, zanger, drummer èn gitarist. Zijn muziekstijl is het beste te omschrijven als een smeltkroes.

CD-informatie
HUSH
Nora Fischer [sopraan] en Marnix Dorrestein [gitaar]
Deutsche Grammophon 0028948169207

De winnaars van de cd ‘HUSH’ zijn: mevr. Woldring uit Paterswolde, mevr. Sterrenburg uit Volendam, dhr. van Zoest uit Eindhoven, dhr. Gerards uit Helmond en mevr. Vink uit Appingedam. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel