Klassiek: je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen. De ‘My First’-serie van de klassieke platenmaatschappij Naxos biedt een muzikale springplank voor jonge kinderen. Elke track wordt speciaal geselecteerd met de belevingswereld van kinderen in het achterhoofd. Verwacht op de cd's bekende stukken zoals Beethovens ‘Vijfde’ - dadadadammm - maar ook verborgen pareltjes.

De cd-box 'My First Classical Albums' is een verzameling van negen losse, al eerder uitgebrachte, cd's met onder andere Vivaldi’s ‘Vier Jaargetijden’ en Tsjaikovski’s ‘Zwanenmeer’. Bij de box zit een boekje vol interessante informatie over de gekozen muziekstukken en componisten. Het geheel is een unieke en kleurrijke ervaring voor kinderen èn natuurlijk hun (groot)ouders.

Kinderen en klassieke muziek

Er worden regelmatig studies gedaan naar de ontwikkeling van baby's en kinderen in combinatie met muziek. Wanneer een zwangere vrouw regelmatig naar muziek luistert, kan een kindje deze melodieën later herkennen en wordt het er rustiger van. Een ander onderzoek richtte zich specifiek op klassieke componisten: het Mozart-effect.

Harde resultaten zijn er niet, maar het werd wel duidelijk dat kinderen die in de buik van de moeder veel muziek hoorden, later een stuk geconcentreerder konden werken. Ook zelf muziek maken heeft veel voordelen: het stimuleert de motorische en zintuiglijke gebieden van de hersenen en kinderen kunnen makkelijker patronen waarnemen. Ook is het een goede training voor het geheugen.


CD-informatie

My First Classical Albums - 9CD Box Set
Diverse uitvoerenden (o.a. het London Philharmonic Orchestra, Kodály Quartet en Nicolaus Estherhazy Chorus)
Naxos 8.509003

Benieuwd naar de cd-box?

We mogen vijf exemplaren van de leuke cd-box 'My First Classical Albums' weggeven. Vul om kans te maken het onderstaande prijsvraagformulier in en geef antwoord op de volgende vraag: In Het Zondagochtend Concert kun je regelmatig genieten van gezellige familieconcerten. Ook in seizoen 2018-2019 zijn er weer twee te zien, waaronder het sprookje Assepoester door de philharmonie zuidnederland. Welke bekende kinderboekenschrijver schreef de tekst voor dit concert? De prijsvraag loopt t/m woensdag 18 juli 2018.

Ter informatie: Na woensdag 18 juli last de rubriek Nieuw Klassiek een korte zomerstop in. Donderdag 2 augustus zijn we weer terug met een nieuwe prijsvraag!

Prijsvraagformulier

  • In Het Zondagochtend Concert kun je regelmatig genieten van gezellige familieconcerten. Ook in seizoen 2018-2019 zijn er weer twee te zien, waaronder het sprookje Assepoester door de philharmonie zuidnederland. Welke bekende kinderboekenschrijver schreef de tekst voor dit concert?

  • Bovenstaande adresgegevens worden alleen gebruikt voor het versturen van de prijs en niet voor andere doeleinden. Je gegevens worden maximaal 3 maanden bewaard.

Deel dit artikel