Violiste Lisa Jacobs was pas 17 jaar toen ze haar debuut maakte met het Koninklijk Concertgebouworkest. Sindsdien speelt ze in alle grote concertzalen van Nederland - en ver daarbuiten - en won ze diverse concoursen. Zo haalde ze in 2005 de eerste prijs op het Internationale Jascha Heifetz Concours in Litouwen en kreeg ze in 2008 de prestigieuze Grachtenfestivalprijs uitgereikt. Lisa wordt geroemd om haar passie en virtuositeit. In 2013 bracht ze haar debuut-cd uit, gevolgd door een album met de vioolconcerten van Locatelli (één van Lisa’s favoriete componisten), een cd met werk van Paganini en als meest recente haar opname van Nielsens ‘Vioolconcert’.

blockquote
Toen ik in 2007 voor het eerst Nielsens 'Vioolconcert' speelde, was ik vanaf de eerste noot overdonderd.
Lisa Jacobs


Op haar nieuwste album speelt Lisa samen met de Bremer Philharmoniker o.l.v. Mikhail Agrest het 'Vioolconcert, op. 33' van de Deense componist Carl Nielsen. "De muziek heeft een ongelooflijke connectie met de onstuimige Scandinavische natuur. Nielsen gebruikt de viool zowel lyrisch als virtuoos, op een zeer natuurlijke manier. Het stuk is heel origineel," aldus Lisa over het werk.

Op de cd staan opnames van twee live concerten van Lisa en het orkest, wat de muziek een extra dymensie geeft. "Ik hoop dat deze live opname bijdraagt aan de waardering voor het concert, maar ook de waardering voor al die fantastische Scandinavische muziek in het algemeen."
 

Scandinavische romantiek

Naast Nielsen maken nog twee Noordelijke componisten hun opwachting op de cd: de Noorse Johan Halvorsen en Johan Svendsen. Alledrie maken ze onderdeel uit van de Noordelijke Nationale Romantiek. Ook al woonden ze in verschillende landen, hun levens zijn met elkaar verweven. Maar waar Halvorsen en Svendsen zich vooral nationaal lieten beïnvloeden, keek Nielsen verder over de grenzen heen. Dat hoor je goed terug in zijn 'Vioolconcert': aan de ene kant klinken de Deense landschappen en het wilde natuurgeweld, en aan de andere kant kun je klassieke thema's ontdekken, die veel weghebben van Bach en Mozart.
 

 

De winnaars van de cd 'Nielsen: Vioolconcert, op. 33' van violiste Lisa Jacobs en de Bremer Philharmoniker zijn: dhr. Vegter uit Ridderkerk, mevr. de Gast uit Hollandsche Rading, mevr. Mooijekind uit Kubaard, dhr. Schutters uit Kapellen (België) en mevr. Pieper uit Stadskanaal. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel