De Estse Arvo Pärt, de Letse Pēteris Vasks en de Schotse James MacMillan vormen samen een vooruitstrevende en spannende basis voor een nieuwe vocale taal, die sinds de jaren '80 in het noorden van Europa aan het ontwikkelen is. Niet alleen kerkelijk, niet alleen technisch - maar allesomvattende resonantie. Precies wat Graham Ross, Director of Music bij The Choir of Clare College, Cambridge zo aanspreekt. Samen met zijn koor en The Dmitri Ensemble bracht hij een cd uit met werk van deze grote drie. Een bijzonder detail: de cd werd opgenomen in het holst van de nacht, midden in de Lady Chapel van Ely Cathedral en All Hallow's Church in Engeland.
 

Naamgever van de cd is het 'Stabat Mater' van componist Arvo Pärt. Pärt schreef het grootse werk in 1985, specifiek voor een trio aan zangers - een sopraan, een alt en een tenor - en een trio aan strijkinstrumenten; een viool, een altviool en een cello. In 2008 volgde er in opdracht een uitgebreide versie voor gemengd koor en orkest, op de cd vertolkt door The Choir of Clare College, Cambridge en The Dmitri Ensemble. Het 'Stabat' is een typisch voorbeeld van Pärts eigen ontwikkelde vocale stijl: tintinnabuli. Hierin worden gebroken mineur- en majeurakkoorden gecombineerd met de chromatische toonladder. 


20 jaar aan Arvo Pärt

Naast Pärts 'Stabat' zingen de koorleden nog vier andere werken van de Estse componist: 'Da Pacem, Domine', 'The Woman with the Alabaster Box', het 'Magnificat' en 'Nun Dimittis'. Hiermee bevat de cd een Pärt-tijdsspanne van ruim 20 jaar. Naast Pärt kun je ook genieten van twee andere werken - 'Miserere' van de Schotse componist James MacMillan en 'Plainscapes' van de Letse componist Pēteris Vasks. Beide componisten lieten zich hevig door hun omgeving inspireren.


Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de cd 'Arvo Pärt: Stabat' door The Choir of Clare College, Cambridge en The Dmitri Ensemble zijn: mevr. Bach Kolling uit Amsterdam, mevr. Zoet uit Woerden, mevr. Hemmes uit Ouderkerk aan de Amstel, dhr. Neutel uit Schiedam en dhr. Pelt uit Oosthuizen. Van harte gefeliciteerd!

N.b. De cd's worden i.v.m. het coronavirus pas op een later moment verstuurd.

Deel dit artikel