Twee beroemde complete eenakters op een DVD. Een twee en een half uur durend Italiaans operafeest. Pagliacci van Leoncavallo en Cavalleria rusticana van Mascagni. Twee geweldige live uitvoeringen door De Nationale Opera opgenomen in september van 2019. Leun achterover en geniet. Wij geven 5 exemplaren weg.

Pagliacci en Cavalleria rusticana vormen samen een beroemd tweeluik in de operageschiedenis. Liefde, ontrouw, verraad, jaloezie en moord vormen belangrijke ingrediënten in deze hoogtepunten uit het Italiaanse operarepertoire. Pagliacci (‘Komedianten’) en Cavalleria rusticana (‘Boereneer’) zijn typische voorbeelden van ‘veristische’ opera: realistische verhalen over het ‘echte’ leven van gewone mensen. Licht ontvlambaar zuidelijk temperament drijft de verhoudingen op de spits.

Cavalleria rusticana en Pagliacci worden wel een operatweeling genoemd omdat ze doorgaans samen worden uitgevoerd. De Nationale Opera nodigde de befaamde Canadese regisseur Robert Carsen uit voor de enscenering van deze double bill. De cast bestaat uit geweldige zangers zoals o.a. Ailyn Pérez, Brandon Jovanovich, Anita Rachvelishvili en Brian Jagde, bijgestaan door het Koor van De Nationale Opera. Ze worden begeleid door het Nederlands Philharmonisch Orkest onder de bezielende leiding van de jonge Zwitserse dirigent Lorenzo Viotti, die met ingang van het seizoen '21-'22 benoemd is tot chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op Cavalleria rusticana en Pagliacci hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Wie was de chefdirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest die later dit jaar door Lorenzo Viotti zal worden opgevolgd?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 4 mei. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel