'Huilend stond de moeder aan de voet van het kruis, waaraan haar zoon te sterven hing.' Rond het jaar 1300 schreef de Italiaanse dichter Jacopone da Todi deze eerste zin, onderdeel van een reeks liederen over de Heilige Maria. Een paar eeuwen later, in 1736 om precies te zijn, kreeg componist Giovanni Battista Pergolesi de opdracht de tekst van Da Todi op muziek te zetten. Het resultaat was een wonderschoon en intiem 'Stabat Mater', geschreven voor kleine bezetting. Op de nieuwste cd van ensemble Capriola di Gioia spelen de musici het werk onder leiding van Bart Naessens.
 

Pergolesi stond al snel in de aandacht met zijn 'Stabat Mater' en door heel Europa verschenen er diverse uitgaven. De muziek diende ook ter inspiratie voor andere componisten - zo is het motet 'Tilge, Höchster, meine Sünden, BWV 1083' van Bach gebaseerd op Pergolesi's 'Stabat'. Helaas kon de Italiaanse componist er zelf niet veel van meemaken. Hij schreef het laatste deel van het werk op zijn sterfbed. Hij overleed op pas 26-jarige leeftijd aan tuberculose. Na zijn dood werd er creatief met het 'Stabat' omgegaan; Pergolesi had het stuk oorspronkelijk geschreven voor bas, bariton, tenor, sopraan en altus, begeleid door twee violen, een altviool en baspartij, maar er werden al snel grotere bezettingen ingezet. Van hele orkesten en een extra koor tot zelfs een extra set blazers.

Capriola di Gioia

De gedeelde liefde voor barok van de Vlaamse sopraan Amaryllis Dieltiens en Vlaamse dirigent Bart Naessens leidde in 2007 tot de oprichting van ensemble Capriola di Gioia. Het ensemble richt zich graag op theatrale en verhalende muziek, met veel expressie. Hierbij kiezen ze bewust voor het iets minder voor de hand liggende barokrepertoire. Het gaat om de dialoog, zowel vocaal als muzikaal, en zowel tussen de musici onderling, als met het publiek. De sopraan en basso continuo zijn vaste basis, de rest van de bezetting wordt per werk uitgebreid. Amaryllis en Bart nodigen jonge topmusici van over de hele wereld uit om zich bij de uitvoeringen aan te sluiten. Een vereiste voor de talenten: een grote liefde voor barok. Op het album met Pergolesi's 'Stabat Mater' wordt Amaryllis bijgestaan door countertenor Clint van der Linde.


Prijsvraag (verlopen)

Het antwoord op de prijsvraag Het 'Stabat Mater' van Pergolesi werd elke Goede Vrijdag uitgevoerd in Napels. Pergolesi schreef hem ter vervanging van een eerdere versie. Van welke componist was die eerdere 'Stabat'? is Alessandro Scarlatti. De winnaars van de cd 'Pergolesi - Stabat Mater' zijn: dhr. Marseille uit Veldhoven, mevr. Hammink uit Giesbeek, dhr. Van Kooten uit Groningen, dhr. Noordsij uit Schiedam en mevr. Keur uit Emmeloord. Van harte gefeliciteerd!

N.b. De cd's worden i.v.m. het coronavirus pas op een later moment verstuurd.

Deel dit artikel