"Het Requiem is zo zachtmoedig als ikzelf." Gabriel Fauré schreef zijn adembenemende 'Requiem' tussen 1887 en 1890. Er was geen specifieke aanleiding voor het schrijven van de dodenmis, maar het groeide al snel uit tot één van zijn meest geliefde werken. In 2002 bracht dirigent Philippe Herreweghe zijn versie van het werk uit op cd, uitgevoerd met La Chapelle Royale, Collegium Vocale Gent en het Orchestre des Champs Élysées. Herreweghe koos hierbij voor Fauré's orkestversie van het 'Requiem'. In 2019 komt de heruitgave van het album uit.

Drie versies en zeven delen

Het 'Requiem' werd oorspronkelijk geschreven voor koor en kamerorkest. In een tweede versie voegde Fauré een bariton, vier hoorns, twee trompetten en drie trombones toe en rond 1900 kwam er een derde versie voor compleet orkest. Fauré schreef deze versie in opdracht van zijn uitgever, die vond dat een orkestversie beter in grote concertzalen zou passen. De mis bestaat uit zeven delen, waarvan de baritonsolo ‘Hostias’, de sopraanaria ‘Pie Jesu’ en het prachtige ‘Libera Me’ het bekendst zijn. 

blockquote
Mijn Requiem is gecomponeerd voor niks in het bijzonder… voor plezier, als ik het zo mag brengen!
Fauré over zijn ‘Requiem’

Philippe Herreweghe

De Vlaamse dirigent Philippe Herreweghe is van vele markten thuis - hij studeerde muziek aan het Conservatorium van Gent, maar ook geneeskunde aan de Universiteit van Gent, met als specialisatie psychiatrie. In 1970 richtte hij samen met een paar bevriende studenten het kamerkoor Collegium Vocale Gent op. Het kamerkoor richt zich voornamelijk op Duitse barokmuziek en heeft een authentieke en retorische aanpak. Deze visie bleek succesvol en nam Herreweghe mee in de oprichting van het ensemble La Chapelle Royale. Dit ensemble richt zich vooral op muziek uit de Franse Gouden Eeuw. In 1991 volgde het Orchestre des Champs Élysées, met veelal romantisch repertoire op het programma. Alle orkesten en ensembles van Herreweghe spelen op originele en authentieke instrumenten.

De winnaars van de heruitgave van Fauré's 'Requiem' o.l.v. Philippe Herreweghe zijn: dhr. Nummerdor uit Zoetermeer, mevr. Rosekrans uit Heemstede, mevr. Glaudemans uit Nieuwegein, dhr. Bunnik uit Amsterdam en dhr. van Adrichem uit Den Haag. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel