De wereldberoemde countertenor Philippe Jaroussky is dol op opera. Ook op zijn nieuwste cd 'Gluck: Orfeo ed Euridice' exploreert hij het grootse genre en kruipt hij in de rol van de charmante mythologische figuur Orpheus.

'Orfeo ed Euridice' is één van de geliefdste opera's ooit geschreven. De Duitse operacomponist Christoph Willibald Gluck baseerde het verhaal op de Griekse mythologische figuur Orpheus, die in de onderwereld op zoek gaat naar zijn overleden vrouw. Het bekendste deel van de opera is ongetwijfeld de fantastische aria 'Che farò senza Euridice'.

Orpheus en Eurydice
Orpheus en Eurydice
Orpheus en Eurydice

Hervorming van de opera
Gluck is de geschiedenisboeken ingegaan als hervormer van het operagenre. 'Orfeo ed Euridice' ging in première in 1774 en was de basis van een revolutie. In Glucks opera's ligt de focus op simpele vormen en directe emoties, waarmee hij tegen de extravagantie van de showpiece-opera's uit de vroege 18e eeuw aanschopte. 

Jaroussky loves Orpheus
'Orfeo ed Euridice' is niet de eerste cd van Jaroussky gebaseerd op Orpheus. Een jaar geleden kwam 'La storia di Orfeo' uit, waarop aria's van Monteverdi, Rossi en Sartorio staan. Waar sopraan Emőke Baráth op die cd nog in de schoenen van Euridice stond, zingt ze op de nieuwste cd de rol van Amor. Euridice wordt vertolkd door de Amerikaanse sopraan Amanda Forsythe.

CD-informatie
Gluck: Orfeo ed Euridice
Philippe Jaroussky [countertenor - Orfeo]
Amanda Forsythe [sopraan - Euridice]
Emőke Baráth [sopraan - Amore]
I Barocchisti en Coro della Radiotelevisione Svizzera o.l.v. Diego Fasolis
Erato 0190295707941

De winnaars van de cd 'Gluck: Orfeo ed Euridice' zijn: dhr. Vermast uit Den Bosch, mevr. Minnebo uit Zoetermeer, mevr. Manso uit Zutphen, mevr. Gasille uit Wassenaar en mevr. Lever uit Hilversum. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel