Fortepianist Kristian Bezuidenhout brengt samen met het Freiburger Barockochester olv Pablo Heras-Casado twee pianoconcerten van Beethoven tot leven op authentieke instrumenten. Met in het vooruitzicht een prachtige trilogie aan cd's met allevijf de pianoconcerten, spelen ze op de eerste editie van het 'Pianoconcert nr. 2 'en het' Pianoconcert nr. 5 '.

Beethoven componeerde het 'Tweede pianoconcert' tussen 1787 en 1789. Gek genoeg heeft het werk opusnummer 19, terwijl het 'Eerste pianoconcert' opusnummer 15 heeft, maar chronologisch gezien is het de tweede. Nummer vijf werd een paar jaar later gecomponeerd, tussen 1809 en 1811. De bijnaam van het 'Pianoconcert nr. 5 'is het' Keizersconcert '.

Beethovens laatste pianoconcert

De keizer in de naam vermeld naar Napoleon, een bijnaam die door Beethovens vriend JB Cramer is bedacht. De naam belichaamt tevens het grootse en imposante karakter van het werk. Dit zou Beethovens laatste pianoconcert worden. Hij schreef het toen hij al bijna volledig doof was en niet meer in het openbaar gespeeld.

Kristian Bezuidenhout

De carrière van de Australische Kristian Bezuidenhout kreeg een kick-start toen hij in 2001 de Eerste Prijs op het Internationaal Pianoforteconcours in Brugge won. Tijdens zijn opleiding was hij erachter gekomen dat de fortepiano fantastisch geschikt was voor muziek van Mozart, zijn favoriet op dat moment.

Sinds die prijs reist hij de wereld over en speelt hij samen met bekende orkesten als Collegium Vocale Gent en het Orkest van de Achttiende Eeuw en werkt hij samen met musici als dirigent Frans Brüggen, cellist Pieter Wispelwey en violist Daniel Hope.

Het specialisme van Bezuidenhout

Bezuidenhout is gespecialiseerd in de pianoconcerten van Mozart en Beethoven en beperkt zijn repertoire bewust tot barok en romantiek - daar voelt hij zich het meest in thuis. Op de cd met het Freiburger Barockochester speelt hij pianoforte (een vroege piano uit de 18e eeuw), 

Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de cd 'Beethoven: Piano Concertos' door fortepianist Kristian Bezuidenhout en het Freiburger Barockorchester olv Pablo Heras-Casado zijn: dhr. Palstra uit Delden, dhr. Valk uit Gouda, mevr. Rutten uit Eindhoven, dhr. Jonkman uit Groningen en mevr. de Boer uit Leeuwarden. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel