Binnen talenttraject AVROTROS Klassiek presenteert! is een nieuwe cd uitgekomen. De 26-jarige klarinettist Jelmer de Moed en de 28-jarige pianist Rik Kuppen namen hun debuut-cd op met werk van Schumann, Brahms, Debussy en Berg. Wij geven maar liefst 10 exemplaren weg van deze cd van twee toptalenten, met heerlijke kamermuziek. Om kans te maken hoef je alleen maar de vraag hieronder te beantwoorden.

Meesterwerken voor klarinet

De klarinet werd rond 1700 uitgevonden door de Duitse instrumentenbouwer Johann Christoph Denner. Mozart had een grote voorliefde voor het instrument en schreef er verscheidene meesterwerken voor. De Duitse romantici waren al even verliefd op de wat omfloerste, donkere klank van het instrument, waarop bovendien uiterst virtuoze passages konden worden gespeeld. Johannes Brahms schreef aan het einde van zijn leven een aantal prachtige kamermuziekwerken voor het instrument, daartoe geïnspireerd door de beroemde klarinettist Richard Mühlfeld. Het hoofdwerk op deze cd is dan ook Brahms’ dramatische Klarinetsonate in f kl.t. op. 120. Enkele decennia later schreef zijn Franse collega Claude Debussy een Rhapsodie voor klarinet en piano, die bedoeld was als een examenstuk voor conservatoriumstudenten. Debussy maakte er ook een orkestversie van. Prachtige korte stukken van Robert Schumann en Alban Berg vormen een mooie aanvulling op de meesterwerken van Brahms en Debussy.

Jelmer de Moed

Klarinettist Jelmer de Moed geeft concerten als solist, met orkesten als Phion en Kamerata Zuid en schuift regelmatig aan bij het Animato Kwartet. Met pianist Rik Kuppen vormt hij een vast duo. Met een eerste prijs op het Prinses Christina Concours, de Classic Young Masters Award en de Cultuurfonds Young Talent Award op zak studeerde hij aan het Conservatorium van Amsterdam en de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn, waar hij zijn Master met de hoogste onderscheiding afrondde. Hij werd genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs 2021 en was finalist van Dutch Classical Talent 2022.

Rik Kuppen

Pianist Rik Kuppen is een jonge solist en kamermusicus. Hij is eerste prijswinnaar van het Prinses Christina Concours, finalist van het concours van de Young Pianist Foundation en Dutch Classical Talent, waar hij werd omschreven als een ‘kleurenvirtuoos’.Hij begon pas op zijn twaalfde met piano spelen en werd vijf jaar later al toegelaten op het conservatorium van Den Haag. Rik is pianist van het Brackman Trio en speelt regelmatig samen met Oskar Back-winnares Coraline Groen.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze poëtische debuut-cd met werken van Schumann en Brahms hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Wie was de eerste musicus die deelnam aan het talenttraject AVROTROS Klassiek Presenteert?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 8 november. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel