De Litouwse dirigente Mirga Gražinytė-Tyla werd door de LA Times uitgeroepen tot meest veelbelovende jonge dirigente ter wereld. Op haar nieuwste cd bij het label Deutsche Grammophon, waar ze als eerste vrouwelijke dirigent ooit een exclusief contract tekende, dirigeert ze het City of Birmingham Symphony Orchestra door symfonieën van de Poolse componist Mieczysław Weinberg.

Het album is tevens Mirga's debuutalbum. De dirigente leidde al op haar 13e haar eerste koor. Dat ze al vroeg geïnteresseerd was in muziek is niet heel verrassend, want ze komt uit een ontzettend muzikale familie: haar vader is koordirigent, haar moeder pianiste en zangeres, haar oma was violiste en haar opa was organist. Nog een generatie verder zitten nog meer organisten en zelfs nog wat componisten. Het talent bleek sterk aanwezig bij de jonge Mirna en ze begon al snel haar muziekopleiding aan de University of Music and Performing Arts in Graz, Oostenrijk. Ze was in 2011 kapelmeester van Theater Heidelberg en in 2015 muzikaal leider van het Salzburger Landestheater. In 2015 stond ze voor het eerst voor het City of Birmingham Symphony Orchestra en een jaar later werd ze aangewezen als muzikaal leider.

blockquote
Dirigeren draait om het delen van muziek.
Mirga Gražinytė-Tyla

Mieczysław Weinberg

De Russisch-Poolse componist Mieczysław Weinberg werd geboren in Bessarabië, maar emigreerde later met zijn familie naar Warschau, waar hij bij Józef Turczyński piano ging studeren. Tijdens de Duitse invasie in Polen in 1939 vluchtte hij naar Rusland, terwijl zijn familie achterbleef en uiteindelijk werd vermoord. In Minsk studeerde Mieczysław bij een voormalig student van Rimski-Korsakov. De ochtend na zijn diploma-uitreiking vielen de Duitsers binnen en vluchtte hij naar Tasjkent, waar hij aan een voor hem erg belangrijke opera begon. Sjostakovitsj zorgde er uiteindelijk voor dat Weinberg naar Moskou kon komen, waar hij de rest van zijn leven heeft gewoond. In die tijd schreef hij 26 symfonieën, 17 strijkkwartetten en een aantal rapsodieën. Op het album van de City of Birmingham Symphony Orchestra o.l.v. Gražinytė-Tyla staan twee van Weinbergs symfonieën: nummer 2 en nummer 21 (met als bijnaam 'Kaddish').

De winnaars van de cd 'Weinberg Symphonies Nos. 2 & 21' zijn: mevr. Quarles uit Amsterdam, mevr. Greevenbosch uit Rotterdam, dhr. Oostvogel uit Zwijndrecht, mevr. Niioka uit Oudekerk a/d Amstel en mevr. Leeuwerik uit Oude Pekela. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel