Begin 2020 heeft het Koninklijk Concertgebouworkest weer een nieuw muzikaal hoogtepunt op cd uitgebracht: het 'Pianoconcert nr. 3' van Rachmaninov. We geven vijf stuks van de opname weg!

Het orkest o.l.v. Valery Gergiev speelde het werk in oktober 2017 in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Solist was de Oezbeekse pianist Behzod Abduraimov. Naast het pianoconcert staat er een encore op de cd: de 'Six morceaux, op. 19' van Tsjaikovski.

De pianoconcerten van Rachmaninov

De werken van de Russische Sergej Rachmaninov zijn melodisch, expressief, romantisch en kleurrijk. Rachmaninov zelf was een erg gevoelige man: nadat zijn 'Symfonie nr. 1' negatieve recensies ontving, raakte hij in een depressie. Na vier jaar ziekte kwam hij er met therapie bovenop en begon hij aan zijn 'Pianoconcert nr. 2'. De piano was één van zijn lievelingsinstrumenten - in zijn composities exploreerde hij al diens facetten en eigenschappen. Zijn 'Pianoconcert nr. 3' maakte hij af in 1909 en droeg hij op aan pianist Josef Hofmann. In totaal schreef hij vier pianoconcerten, die zijn uitgegroeid tot zijn bekendste en meest geliefde werken.


Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de cd met Rachmaninovs 'Pianoconcert nr. 3' door het Concertgebouworkest o.l.v. Valery Gergiev zijn: dhr. Menschaart uit Weer, mevr. Cox uit Voerendaal, dhr. van der Moolen uit Heemskerk, dhr. Blokdijk uit Graft en mevr. Hagedoorn uit Zwolle. Van harte gefeliciteerd!

N.b. De cd's worden i.v.m. het coronavirus pas op een later moment verstuurd.

Deel dit artikel