'Journeyers' is de indrukwekkende debuut-solo-cd van de jonge celliste Lidy Blijdorp. Samen met violiste Rosanne Philippens en pianist Julien Brocal nam ze in Jardin Musical in Brussel het album op. Inspiratie voor de muziek was de Roemeense cymbaalspeler Vasile Nedea.

Vasile Nedea daagde Lidy uit om te improviseren en voorbij de grenzen van een stijl en instrument te gaan. Het resultaat is een muzikale droomreis langs verschillende genres, componisten en culturen. In Kodály's 'Cellosonate' hoor je folkloristische elementen, en in Ravels 'Suite voor piano en cello' hoor je delen uit 'Daphnis et Chloe' en de 'Rhapsodie Espagnole', door Lidy zelf gearrangeerd. Lidy: "“Zolang als ik cello speel, ben ik verliefd op de muziek van Ravel. Enerzijds componeert hij met een diep gevoel voor structuur, anderzijds roept hij een fantasiewereld op."

Natuurlijke vertelkracht

De kracht van celliste Lidy Blijdorp is haar natuurlijke manier van vertellen. Na het behalen van een master met de hoogste onderscheiding aan het Conservatoire National Supérieure de Paris, steeg haar carrière tot grote hoogte. Ze won prijzen bij de Prix Académie Ravel, het Prinses Christina Concours, het Grachtenfestival en de Amsterdamse Cellobiënnale. Ze is actief als solist in haar eigen recitals, maar speelt ook veelvuldig samen met grote orkesten als het Site Hermitage Orchestra, het Nederlands Blazers Ensemble en het Orkest van het Oosten. Daarnaast voelt Lidy zich thuis in de kamermuziek. Sinds 2016 speelt ze op een Italiaanse cello van de in 2019 overleden cellist Anner Bijlsma.


Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de cd 'Journeyers' van celliste Lidy Blijdorp zijn: mevr. van de Merwe uit Oosterhesselen, mevr. Lagerburg uit Meppel, mevr. van den Ende uit Assen, dhr. Deijkers uit Etten-Leur en dhr. Roordink uit Enschede. Van harte gefeliciteerd!

N.b. De cd's worden i.v.m. het coronavirus pas op een later moment verstuurd.

Deel dit artikel