Deze week in Nieuw Klassiek: opera, maar niet zomaar een opera! Voor de duitse componist Carl Maria von Weber was opera meer dan een simpel vermaak. Het moest een kunstwerk zijn waarin alles samensmolt: declamatie, zang, harmonie, toneelspel en decors. Het resultaat: Der Freischütz. En van de geweldige nieuwe opname onder leiding van de grote René Jacobs geven wij vijf exemplaren weg. Beantwoord de vraag op onze website en maak kans.

der freischutz Nieuw Klassiek prijscd website-6.png
Win één van de 5 exemplaren die wij mogen weggeven van 'Der Freischütz'
der freischutz Nieuw Klassiek prijscd website-6.png

Hét symbool van de Duitse opera

Voor de Duitse componist Carl Maria von Weber (1786-1826) moest een opera veel meer zijn dan simpel vermaak voor de elite. Hem stond een samenhangend kunstwerk voor ogen, waarin declamatie, zang, harmonie, toneelspel en decors tot één groot geheel samensmolten. Met Der Freischütz verwezenlijkte hij in 1821 zijn ideaal. Geen wonder, dat deze opera al snel uitgroeide tot hét symbool van de Duitse opera en de opkomende Duitse romantiek.

Indrukwekkend en revolutionair

Deze nieuwe opname van Der Freischütz onder leiding van René Jacobs biedt de ene verrassing na de andere. Zo laat Jacobs de opera beginnen met een scène die de componist uiteindelijk besloot te schrappen: het visioen van de heremiet, die voorziet dat duivelse machten de jonge Max en zijn geliefde Agathe in het verderf willen storten. Door geluidseffecten en hier en daar zelfs nieuw gecomponeerde muziek – maar wel gebaseerd op motieven van Weber zelf – toe te voegen, verandert Jacobs de opera in een subliem hoorspel, dat voortdurend verrast en ontroert. Zoals altijd heeft Jacobs de beschikking over geweldige, door hemzelf gekozen zangers. Hoe indrukwekkend Weber voor orkest kon schrijven, wordt ook meer dan ooit hoorbaar: het Freiburger Barockorchester speelt op instrumenten uit Webers tijd, en dat feit alleen maakt dat het orkest kleurrijker en transparanter klinkt dan wij gewend zijn. Ook de koorpartijen worden door de Zürcher Sing-Akademie op het hoogste niveau uitgevoerd. 

Luister hier alvast naar een voorproefje:

René Jacobs

De in 1946 geboren Belgische zanger en dirigent René Jacobs is in Nederland al sinds de jaren 70 bekend, onder andere als oprichter van het vermaarde ensemble Concerto Vocale. Zijn discografie is enorm. De laatste decennia is hij er vooral op gericht de grote opera’s van Mozart en diens Duitse navolgers op exemplarische wijze op cd vast te leggen. Vooral de innige relatie tussen de tekst en de muziek krijgt daarbij alle aandacht. 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op Der Freischütz hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Dirigent René Jacobs begon zijn muzikale carrière als zanger. Welk stemtype had hij?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 3 mei. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel