De Amerikaanse diva Renée Fleming viert dit jaar haar dertigjarige jubileum aan de Metropolitan Opera (MET) in New York. Ter gelegenheid daarvan bracht Decca een dubbelalbum uit met New Yorkse live-opnamen die de periode 1994-2015 beslaan. Als je dit operafeest niet wil missen, beantwoord dan de vraag hieronder en maak kans op één van de vijf exemplaren die wij mogen weggeven.

Één van de mooiste stemmen aller tijden
De oude Romeinen zeiden het al: smaak is persoonlijk. Maar als het gaat over de in 1959 geboren Amerikaanse lyrische sopraan Renée Fleming lijkt vrijwel iedereen het eens te zijn: dit is een van de mooiste stemmen aller tijden. Niet alleen de pure schoonheid van haar stem, maar ook haar inlevingsvermogen en uitspraak van het Engels, Italiaans, Frans en Duits worden geroemd.

New York
Renée Fleming groeide op in de directe omgeving van New York. Het is dan ook geen wonder dat zij haar hele carrière veel en graag is opgetreden in de Metropolitan Opera van New York. De zangeres zelf noemt het "mijn muzikale thuis, het theater waar ik mij het meest welkom voel". Hoe schitterend is dit nu door Decca vastgelegd op twee cd's, met uitsluitend live-opnamen die in de Met in een periode van meer dan twintig jaar (1994-2015) zijn vastgelegd.

Flemings grote iefde voor muziek
Wij horen Renée Fleming in samenwerking met grote dirigenten als Jiri Belohlavek, Valery Gergiev, James Levine en Riccardo Frizza in hoogtepunten uit opera's van haar geliefde Mozart, maar ook van Strauss, Verdi, Gounod en vele andere componisten: o.a. de slotscène uit Tsjaikovski’s Jevgeni Onjegin met Dmitri Hvorostovsky, een duet met de Susanna van Cecilia Bartoli uit le Nozze di Figaro en de Lied aan de Maan uit Dvorak’s Rusalka. Bovendien heeft Renée Fleming zich altijd hartstochtelijk ingezet voor de nieuwe Amerikaanse muziek. Twee prachtige momenten uit Susannah van Carlisle Floyd ontbreken dan ook niet en illustreren haar voorvechtersrol ten volle. Dit is een dubbel-cd die geen liefhebber van vocale muziek in het algemeen, en opera in het bijzonder onberoerd zal laten. 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze fenomenale dubbel-cd hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Op 18 januari jl. trad Renée Fleming op in het Concertgebouw te Amsterdam. Met welke musicus gaf zij daar een recital?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 7 februari. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel