Deze overrompelende CD is een must have voor alle liefhebbers van romantische koormuziek. Het Requiem van Berlioz bevat bijna anderhalf uur muziek, die alle extremen laat horen, van uiterste verstilling tot de meest overdonderende klankeffecten. Zeker in zo’n voorbeeldige uitvoering van het Concertgebouworkest o.l.v. Antonio Pappano een muzikale gebeurtenis om nooit te vergeten. Wij geven 5 exemplaren weg op onze website.

Iedere uitvoering van het Requiem – ofwel de Grande messe des morts – van Hector Berlioz is een gebeurtenis. Niet alleen schrijft de componist een gigantische koor- en orkestbezetting voor, hij zorgt ook nog eens voor uiterst dramatische klankeffecten, zoals in het ‘Tuba mirum’, waar het publiek van alle kanten wordt ‘belaagd’ door de rauwe klanken van vier extra groepen koperblazers en slagwerk. 

De première op 5 december 1837 was een enorm succes, ondanks het feit dat één van de koorzangers een zenuwinzinking kreeg tijdens het ‘Dies irae’. Hoewel het Requiem de tekst van de rooms-katholieke liturgie getrouw volgt, is het ook een werk vol dramatische effecten, die ontleend zijn aan de wereld van de romantische opera. Het was mede om die reden een meesterzet dat het Concertgebouworkest als gastdirigent Antonio Pappano liet overkomen, de beroemde Italiaanse dirigent die even ervaren is in het operarepertoire als in het symfonische repertoire. Pappano nam “zijn” koor van de Accademia Nazionale di Santa Cecilia uit Rome mee naar Amsterdam. Voor de tenor solo in het ‘Sanctus’ tekende de bekende Mexicaanse tenor Javier Camarena. Op 3 en 4 mei 2019 dirigeerde Pappano twee uitvoeringen in Het Concertgebouw, die de basis vormen voor deze nieuwe CD op RCO-Live. 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op het Requiem van Berlioz hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

In welk jaar speelde het Concertgebouworkest o.l.v. Antonio Pappano op het Prinsengrachtconcert?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 28 september. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel