De Britse Nigel Kennedy is geen standaard violist. Met zijn punky uiterlijk en brede repertoire - hij is onder meer te horen op een cd van The Who - valt hij buiten de formele grenzen van een traditionele musicus. Toch groeide hij al snel uit tot een violist van wereldformaat. Juist door zijn laagdrempelige aanpak weet hij het klassieke repertoire extra populair te maken bij het grote publiek. Op zijn nieuwste album stort hij zich op de muziek van Gershwin.

Wonderkind
Nigel komt uit een zeer muzikaal en klassiek gezin. Zijn opa was eerste cellist bij het BBC Symphony Orchestra, zijn oma was professioneel pianiste en ook zijn ouders wijdden hun carrière aan de klassieke muziek. Het was dan ook geen wonder dat Nigel muziek in zijn bloed bleek te hebben. Als zevenjarig wonderkind begon hij aan een studie piano aan Yehudi Menuhin School of Music. Niet veel later stapte hij over naar Juilliard School en op zijn 16e stond hij voor het eerst in Carnegie Hall. Sindsdien reist hij de wereld over, neemt hij talloze albums op en exploreert hij alle genres die je maar kan bedenken - van klassiek tot jazz, punk en rock.

Nigel Kennedy
Nigel Kennedy
Nigel Kennedy

Opgewekte, klassieke jazz
Kennedy’s nieuwste album richt zijn volledig op het repertoire van de Amerikaanse componist George Gershwin, die zelf ook graag de grenzen van klassiek opzocht. Kennedy liet zich voor de uitvoering inspireren door zijn vriendschap met de legendarische violist Stéphane Grappelli. Daardoor klinken de zelfgemaakte jazzy arrangementen opgewekt, speels en gypsy. Op de tracklist staan onder meer ‘They Can’t Take That Away From Me’, ‘Summertime’ en natuurlijk ‘Rhapsody in Blue’.

CD-informatie
Kennedy Meets Gershwin
Nigel Kennedy [viool]
Warner Classics 0190295642136

De winnaars van de cd 'Kennedy Meets Gershwin' zijn: dhr. Barnhoorn uit Utrecht, mevr. Krings uit Amstelveen, dhr. van Elswijk uit Poeldijk, mevr. Krooder uit Nieuwegein en mevr. Rietema uit Delft. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel