De gelauwerde Nederlandse schrijver P.F. Thomése is een groot liefhebber van de opera’s van Richard Wagner. Diens opera Lohengrin was een inspiratiebron voor zijn nieuwe roman Swansdale (Uitgeverij Prometheus). Reden genoeg voor ons om deze week 5 exemplaren van Swansdale te verloten. Meer lezen over het prille liefdesverhaal van Elsa en Percy? Maak kans op een exemplaar van Swansdale door de vraag hieronder te beantwoorden.

Swansdale

Swansdale speelt zich af in het gelijknamige Engelse plaatsje en is het verhaal van twee gebroken gezinnen, de Dalbergs en de Bergdahls, het ene wat meer gebroken dan het andere. In het bijzonder is Swansdale het prille liefdesverhaal van de bijna-wees Elsa en de mysterieuze jongen Percy. Zij heeft haar moeder nooit gekend; hij tast in het duister over zijn vader. Ze zijn als broer en zus van dode, door henzelf tot leven gefantaseerde ouders. Intussen zitten ze ieder voor zich opgesloten in een gezin waar ze het niet uithouden. Percy beweert dat zijn vader gesneuveld is in de Vietnamoorlog en dat hij, net als hijzelf, afkomstig is uit Ypsilanti, dat in Amerika ligt. Elsa kent alleen haar moeders voornaam, Joan, die ze soms uitspreekt in de hoop dat het iets betekent. Verder heeft ze een terugkerend herinneringsbeeld van een witte jurk, waarvan ze altijd heeft gedacht dat het haar moeder was op weg naar een feest. Wanneer de werkelijkheid doodloopt, zit er niets anders op dan te vluchten, vindt Percy. Maar Elsa kan haar hoop niet opgeven. Het is alles wat ze heeft. 

blockquote
Inspiratiebron voor mijn roman was Wagners opera 'Lohengrin'
P.F. Thomése

P.F. Thomése

Tot het imposante oeuvre van P.F. Thomése (1958) behoren onder meer het internationaal geprezen Schaduwkind, de verhalenbundel Zuidland (debuut, winnaar AKO Literatuurprijs) en de romans Vladiwostok! (shortlist Gouden Uil), De weldoener (shortlist AKO Literatuurprijs), De onderwaterzwemmer (shortlist Libris Literatuur Prijs, shortlist ECI Literatuurprijs en shortlist Fintro Literatuurprijs) en het lovend ontvangen Vaderliefde, zijn familieroman annex mythologie van een jeugd.

Interview met de auteur 

Lotje IJzermans ging 8 oktober 2022 met P.F. Thomése in gesprek naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe roman.

Luister hier terug

 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op de roman Swansdale hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Hoe heet de vader van Lohengrin uit de gelijknamige opera van Richard Wagner?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 25 oktober. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel