Deze week het romandebuut van schrijver Maarten Pieterson, De voorslag, waarin de 8e Pianosonate van Mozart een belangrijke rol speelt. Wilt u deze boeiende familiegeschiedenis lezen? Maak kans op één van de vijf exemplaren die wij weg mogen geven. 

Ze worden de ‘geëmancipeerde meisjes Hinlópen’ genoemd, telgen uit een oud patriciërsgeslacht. Kinderen zijn het nog wanneer de familie in 1880 uit Indië terugkeert naar Den Haag. Caroline, een pianokind, zet zich fel af tegen haar milieu en haar tijd, die een vrouw in onmondigheid gevangenzetten. Toch wordt de koers van haar leven ingrijpend door mannen bepaald.
Met een pianosonate van Mozart als leidraad verdiept haar kleinzoon zich later in de verwikkelingen van zijn voorouders. Maar is de muziek wel een betrouwbare gids in het web van het verleden? Onttrekken sommige draden van het weefsel zich niet aan de logica van voor en na?
De voorslag verhaalt, vol vertelplezier en nostalgie, van een geschiedenis die zich uitstrekt over meer dan een eeuw. Een bewogen geschiedenis, waarin soms op één bladzijde wordt getrouwd, geboren en gestorven, maar waarbij de verteller nergens haast maakt en toch de gaten van jaren weet te overbruggen.

Maarten Pieterson

Maarten Pieterson (1945) studeerde wiskunde en filosofie. Hij doceerde cultuurgeschiedenis van de techniek, richtte een post-hbo-opleiding Nieuwe Media op en was bij de TU Eindhoven directeur van het Studium Generale. Tijdens een voettocht naar Rome ontdekte hij in het schrijven van columns dat er nog een heel andere weg openligt. De voorslag is zijn eerste roman.

Luister naar de podcast van Opium waarin Jan Mom schrijver Maarten Pieterson spreekt over De voorslag.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op De voorslag hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Wat is een voorslag (in de muziek)?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 26 oktober. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel