Als de moeder van journalist en schrijver Philip Kennicott op haar sterfbed ligt, richt hij zich op de muziek van Johann Sebastian Bach. Bachs 'Goldbergvariaties' lijken de enige werken die hem troost kunnen bieden. In de muziek, en in de ingewikkelde structuur, ontdekt Philip meer over zijn moeders leven en zijn eigen leven - beiden vol complicaties en onvervulde ambities. Het boek 'Goldbergvariaties' is een aangrijpend memoir over deze gebeurtenis.

Kennicotts moeder was ooit een getalenteerd violiste, maar had niet de drive en het doorzettingsvermogen om dit talent uit te bouwen. Dit voelde voor haar als groot verlies en dat verlies droeg ze haar hele leven met zich mee, tot aan haar sterfbed. Ze sterft verbitterd en laat zoon Philip in verdriet achter.

Goldbergvariaties

Om dit verdriet een plek te geven, stort Philip zich op de muziek van één van zijn favoriete componisten: Johann Sebastian Bach. De 'Goldbergvariaties' van Bach zijn verschrikkelijk moeilijk, veeleisend én fascinerend. Philip raakt geobserdeerd en wil alles weten over de ingewikkelde structuur en de grootse uitdagingen.

Tijdens deze ontdekkingsreis leert Philip zichzelf, maar ook zijn moeder, steeds beter kennen. Dit roept de vraag naar boven: wat betekent het om een muziekstuk écht te kennen, van binnen en buiten? En wat betekent het dan om een mens net zo goed te kennen?

Philip Kennicott

Philip Kennicott is recensent op het gebied van kunst en architectuur bij de Amerikaanse krant The Washington Post. Hij won tot twee keer toe een Pulitzer-prijs: in 2000 voor zijn artikelen en in 2012 voor zijn recensies. Klassieke muziek is zijn grootste passie. Hij schrijft regelmatig voor Opera News en Gramophone, en duikt in zijn boek 'Goldbergvariaties' - in het Engels onder de titel 'Counterpoint' - volledig in één van Bachs grootste werken.


Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van het boek 'Goldbergvariaties' van Philip Kennicott zijn: dhr. de Koning uit Hoogmade, dhr. Kaptein uit Pijnacker, dhr. Groot uit Abbekerk, mevr. Nonhebel uit Utrecht en mevr. van Wijk uit Best. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel