In 2015 begonnen cellist Pieter Wispelwey en pianist Paolo Giacometti aan een meerjarenproject: samen alle duo's van Schubert en Brahms opnemen - ook de duo's die niet voor cello geschreven zijn. Met de nieuwste cd 'The Complete Duos / CODA' komt er een einde aan deze pelgrimage. Ze spelen op het album vier iconische sonates en als extra cadeautje een 'Scherzo' van Schubert.

Eén van de sonates op de cd is een heuse wereldpremière: Wispelwey speelt een cello-adaptie van de 'Sonate in G groot, Op. 78', geschreven voor viool en piano. De 'Sonate op. 108' van Brahms verrast in de nieuwe vorm en de 'Sonate, D. 82', de 'Arpeggione', doet precies waarvoor hij op deze cd staat: het werk dient als een fantastisch en episch einde aan de reeks opnames van de twee musici. 

Wispelwey en Giacometti

Cellist Pieter Wispelwey voelt zich wel thuis in deze hybride vorm van authentiek en vernieuwend: hij houdt van zowel moderne als oude muziek. Wispelwey speelt met orkesten en kamermuziekensembles, maar ook solo, en heeft meer dan 20 opnames op zijn naam staan. De cellist speelt ook veelvuldig samen met de Nederlands-Italiaanse pianist Paolo Giacometti. Giacometti studeerde bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium en was meerdere keren zeer succesvol bij concoursen in binnen- en buitenland. Samen met Candida Thompson en Xenia Jancovic richtte hij het Hamlet Trio op. 

De winnaars van de cd 'Schubert en Brahms: The Complete Duos/CODA' zijn: dhr. van der Wal uit Emmeloord, dhr. Mondeel uit Alphen aan den Rijn, mevr. de Been uit Oss, mevr. Hörchner uit Veenendaal en dhr. Tonnaer uit Thorn. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel