De Italiaanse pianiste Beatrice Rana en de Canadese dirigent Yannick Nézet-Séguin voelen elkaar totaal aan in deze tedere romantische pianoconcerten van twee 'eeuwige geliefden': Robert Schumann en zijn aanbeden echtgenote Clara Wieck. Het beroemde Chamber Orchestra of Europe begeleidt voorbeeldig. In alle opzichten een prachtig verzorgde cd, die geen liefhebber van romantische pianoconcerten zal willen missen. Wil je hem winnen, beantwoord de vraag hieronder en maak kans op één van de vijf exemplaren die wij weggeven.

Beatrice Rana voert samen met het Chamber Orchestra of Europe en dirigent Yannick Nézet-Séguin de pianoconcerten uit van Robert Schumann en Clara Wieck-Schumann, die in 1840 Robert's vrouw werd. Beide werken werden voor het eerst uitgevoerd door Clara, een van de grote pianisten van de 19e eeuw. In 1835, toen zij haar eigen concerto in première bracht, was zij pas 16 jaar oud; Roberts concerto volgde 10 jaar later. Beatrice Rana vult de concerten aan met Liszts transcriptie voor piano solo van Roberts lied 'Widmung', een uitbundige liefdesopdracht, gecomponeerd in het jaar van Robert en Clara's huwelijk.

Beatrice Rana

Beatrice Rana werd dertig jaar geleden geboren in een muzikale familie en begon als vierjarige piano te spelen. Toen ze 16 jaar oud was beëindigde ze haar piano- en compositie-studie aan het Conservatorio di Musica Nino Rota in Monopoli. Daarna studeerde ze achtereenvolgens in Hannover en Rome. In 2011 won ze de eerste prijs het Concours Musical International de Montréal. In 2013 behaalde ze de tweede prijs en de publieksprijs bij de Van Cliburn International Piano Competition, in 2015 was ze BBC New Generation Artist en het jaar erop kreeg ze een Borletti-Buitoni-beurs. 

Beatrice Rana is een veelgevraagd pianiste. Ze heeft gesoleerd bij verschillende gerenommeerde orkesten en in grote concertzalen ter wereld opgetreden.

Lecce
Sinds 2017 heeft ze haar eigen kamermuziek-zomerfestival in haar geboorteplaats Lecce, en in 2020 werd ze artistiek leider van het Orchestra Filarmonica di Benevento. Beatrice Rana heeft met deze Schumann opname inmiddels haar zevende cd uitgebracht.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze fenomenale dubbel-cd hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Eind februari gaat Beatrice Rana voor een aantal concerten naar Duitsland. Waar speelt ze op 1 maart a.s.?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 14 februari. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel