De vakantie is voor de meeste mensen voorbij, de bladeren beginnen te vallen, de herfst dient zich alweer aan. Een prachtige tijd om nostalgisch terug te kijken en weer wat meer naar ons innerlijk gevoelsleven te kijken. De schitterende nieuwe cd van meestervioliste Lisa Batiashvili, Secret Love Letters, is de mooist denkbare ode aan onze diepste gevoelens, die wij vaak niet of nauwelijks in woorden kunnen uitdrukken. Beantwoord de vraag op de website en maak kans op één van de vijf cd’s die wij weggeven.

De muziek van de Luikenaar César Franck horen wij tegenwoordig maar weinig. Zijn Vioolsonate uit 1886 is gelukkig een uitzondering. De eerste inzet van de viool zet direct de toon: dit is extatische, lyrische muziek, die een sfeer van groot levensgeluk ademt. Dit prachtige stuk was dan ook bedoeld als een huwelijkscadeau voor de Belgische meesterviolist Eugène Ysaÿe. Ernest Chausson, een leerling van Franck, kwam op 44-jarige leeftijd door een fietsongeluk om het leven. Net als Franck schreef hij een van zijn allerbeste stukken voor Ysaÿe, namelijk zijn Poème opus 25. Poëtischer en romantischer muziek is nooit geschreven. De Pool Karol Szymanowski schreef zijn Eerste vioolconcert in 1916. Het hype verfijnde werk schijnt een soort verborgen liefdesverklaring aan een man te zijn geweest, maar ook een vrije muzikale ‘vertaling’ van het gedicht Meinacht van Tadeusz Micinski.

Lisa Batiashvili

De Georgische  violiste Lisa Batiashvili koppelt een volmaakte techniek aan een prachtige toonvorming en een groot stijlgevoel. Vrijwel iedere nieuwe cd met haar is een muzikale gebeurtenis van de eerste orde. In Chausson en Szymanowski wordt zij begeleid door het onvolprezen Philadelphia Orchestra, gedirigeerd door de eigen chef-dirigent, Yannick Nézet-Séguin, bij ons vooral bekend als de voormalige chef van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Prijsvraag (Verlopen)

Om kans te maken op deze nieuwe cd hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Lisa Batiashvili en het Philadelphia Orchestra o.l.v. Yannick Nézet-Seguin touren op het ogenblik door Europa. Waar en in welke beroemde serie spelen zij het laatste concert op 9 september a.s.?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 6 september. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel