Deze week het prachtige oratorium Semele van Händel, opgenomen op 3 cd’s. Voorbeeldig uitgevoerd door het Choeur de Chambre de Namur en het Millenium Orchestra onder leiding van de Argentijnse dirigent Leonardo García Alarcón. Een absolute aanwinst voor barokliefhebbers. Maak kans op één van de vijf exemplaren van deze box - die wij mogen weggeven - door de prijsvraag te beantwoorden.

Georg Friedrich Händel was de grote kosmopolitische componist van zijn tijd: geboren en opgeleid in Duitsland, daarna een viertal jaren in Italië om de muziekcultuur daar helemaal in zich op te zuigen en vanaf 1712 in Londen woonachtig. Aanvankelijk voerde hij in de Engelse hoofdstad triomfen met zijn Italiaanse opera’s, maar in de laatste decennia van zijn leven wijdde hij zich voornamelijk aan het Engelstalige oratorium. Semele uit 1744 is daar één van de mooiste voorbeelden van. 

Semele

De première van Semele veroorzaakte flinke ophef in het Londen van 1744. Het is een wereldlijk oratorium, geen geestelijk werk dus. Zelfs sommige bewonderaars van Händel vonden het maar een immorele, zelfs ‘schunnige’ tekst! Het succes was dan ook gering. Tegenwoordig wordt Semele echter als één van Händels beste vocale werken gezien. Het is een kolfje naar de hand van de Argentijnse organist en dirigent Leonardo García Alarcón, die al eerder prachtige opnamen maakte van onder andere Samson, Judas Maccabaeus en andere grote werken van Händel. Met zeven prachtige vocale solisten, het onvolprezen Kamerkoor van Namen en het Millenium Orchestra (spelend op instrumenten uit de tijd van Händel zelf) is deze opname een absolute voltreffer.

Prijsvraag (Verlopen)

Om kans te maken op het nieuwe cd-box met Händels oratorium 'Semele', uitgevoerd door het Choeur de Chambre de Namur en het Millenium Orchestra onder leiding van Leonardo García Alarcón, hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Semele is een figuur uit de Griekse mythologie. Wie was zij?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 1 maart. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel