Veel Russischer dan dit wordt het niet: De Russische cultuur brengt voortdurend meesterpianisten voort maar de jonge pianist Daniil Trifonov is wel van een heel bijzondere klasse en grote veelzijdigheid. Hij speelt werken van Stravinsky, Prokofjev en Skrjabin, o.a. begeleid door het Mariinsky Orkest o.l.v. Valery Gergiev op zijn nieuwe dubbel-cd Silver Age.

Daniil Trifonov speelt alle geliefde concerten en solostukken uit het romantische Russische pianorepertoire maar zijn belangstelling gaat veel verder. Op deze dubbel-cd verrast hij door zijn persoonlijke keuze van vaak minder opgenomen werken van 20e eeuwse Russische componisten. Hij speelt o.a. het niet vaak opgenomen Tweede pianoconcert van Prokofjev, een Suite uit De Vuurvogel van Stravinsky (in een bewerking voor piano) en het enige pianoconcert van Skrjabin. Maar het meest verrassend is de kwaliteit van de uitvoeringen van deze stukken: In één woord, adembenemend. 
De titel Silver Age verwijst naar het Gouden Tijdperk van de Russische kunst van de periode van Gogol tot Dostojevski's dood in 1881. Het Zilveren Tijdperk is de periode van Stravinsky, Prokofiev en Skrjabin.

Daniil Trifonov

Daniil Trifonov, geboren in 1991 en afkomstig uit een zeer muzikale Russische familie, begon als vijfjarige met zijn pianostudie. Hij won een aantal internationale concoursen, waaronder het Chopin Concours in Warschau, het Arthur Rubinstein Concours in Tel Aviv en het Tsjaikovski Concours in Moskou.

Voor zijn cd opnamen ontving hij onder meer een ECHO Klassiek en twee Grammy Awards. Bovendien benoemde het toonaangevende muziektijdschrift Gramophone hem in 2016 tot Artist of the Year. Daniil Trifonov trad al op met de Berliner Philharmoniker, de Staatskapelle Dresden, de Symfonieorkesten van Boston en Chicago, de New York Philharmonic en de Los Angeles Philharmonic en is inmiddels jaarlijks vaste gast tijden de Salzburger Festspiele en de BBC Proms. In ons land heeft hij opgetreden met het Concertgebouworkest en in de serie Meesterpianisten in Het Concertgebouw.

De wereldberoemde pianiste Mart Argerich zei over Trifonov; "He has everything and more. What he does with his hands is technically incredible. It's also his touch, which has tenderness besides the demonic element. I never heard anything like that,"

Prijsvraag (verlopen)

Wij mogen vijf exemplaren weggeven van Silver Age van Daniil Trifonov. Om kans te maken op de CD hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

De laatste concerten die Daniil Trifonov gaf in Nederland, waren op 1 en 4 oktober jl. met het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Lahav Shani in de Doelen te Rotterdam. Welk Pianoconcert speelde hij toen?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 17 november. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel