Van Bachs Matthäus-Passion hebben ook veel mensen die gewoonlijk niet naar klassieke muziek luisteren wel gehoord, al was het maar vanwege de meeslepende aria ‘Erbarme dich’. De meer dan 200 cantates van Bach zijn altijd wat in de schaduw van de Matthäus gebleven. Ten onrechte, zoals deze fantastische nieuwe CD bewijst. 

De Belgische dirigent en gamba-virtuoos Philippe Pierlot heeft voor deze CD twee buitengewoon indrukwekkende en uitgebreide cantates gekozen: Ich hatte viel Bekümmernis BWV 21 (gecomponeerd in 1714) en Die Himmel erzählen die Ehre Gottes BWV 76 (1723). De keuze is ook daarom zo gelukkig, omdat Bach in BWV 21 nog deels terugkijkt op zijn voorgangers uit de 17e eeuw, maar in BWV 76 de modernere stijl hanteert die wij ook kennen uit de Matthäus. In beide werken is dus sprake van Bach op z’n best, maar ook van forse contrasten. Op de CD staan tenslotte ook vier prachtige koralen voor orgel solo, gespeeld door niemand minder dan orgelgrootheid Bernard Foccroulle. Ook daardoor is er sprake van een heerlijk afwisselende CD. 

Philippe Pierlot heeft een fenomenaal gevoel voor de rijke lyriek van deze muziek. Met vier voortreffelijke solisten, Maria Keohane, Carlos Mena, Julian Pregardien en Mathias Vieweg, een voorbeeldig zingend koor – het beroemde Collegium Vocale Gent – en het heerlijk spelende barokorkest Ricercar Consort weet hij een uitvoering neer te zetten die iedere Bachliefhebber telkens opnieuw zal willen beluisteren!   

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op 'Soli Deo Gloria' hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Bach ondertekende veel van zijn cantates met SDG (Soli Deo Gloria). Wat betekent dat?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 2 februari. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel