In Nieuw Klassiek deze week de cd 'Erinnerung' van sopraan Christiane Karg met liederen van Gustav Mahler. Mahler is bij veel mensen vooral bekend als de componist van negen grote symfonieën. Het betreft stuk voor stuk monumentale composities voor groot orkest (soms nog uitgebreid met solisten en een groot koor), die meer dan een uur duren. Sommige muziekliefhebbers vinden dat wat veel van het goede, maar zouden toch wel eens met Mahlers muziek willen kennismaken. Voor hen zijn de prachtige liederen van Mahler een uitkomst.  

De Duitse sopraan Christiane Karg heeft voor haar eerste recital op harmonia mundi een prachtige keuze gemaakt uit Mahlers lied oeuvre. Zij zingt - begeleid door haar vaste pianist Malcolm Martineau - een aantal vroege liederen, plus een selectie uit de bundel Des Knaben Wunderhorn en de complete cyclus van de Rückert-Lieder. Met twee liederen is iets bijzonders aan de hand: haar begeleider in 'Ich ging mit Lust' en 'Das himmlische Leben' is niemand minder dan Gustav Mahler zelf! Die twee liederen heeft Mahler namelijk in 1905 ingespeeld op zogenaamde pianorollen. Die pianorollen zijn nu opnieuw gebruikt om Karg een bijzonder authentieke pianobegeleiding mee te geven. 

Meer weten over Mahler? Luister naar de podcast van Hans van den Boom en Rebecca van der Weijde

Christiane Karg

Christiane Karg brak internationaal door in 2006 tijdens het vermaarde Festival van Salzburg, toen zij medewerking verleende aan verscheidene producties van Mozart-opera’s. Vanaf het seizoen 2008-2009 was zij verbonden aan de Opera van Frankfurt. Als Sophie (Der Rosenkavalier van Richard Strauss) was zij te zien en te horen aan de Semperoper in Dresden en La Scala in Milaan. Als Pamina (Die Zauberflöte) maakte zij haar debuut bij het Royal Opera House in Londen in 2015. Christiane Karg heeft verscheidene belangrijke prijzen gewonnen, waaronder de Brahms-Preis in 2018.     

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op de cd 'Erinnerung' hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Wat is de titel van de podcast die presentator Hans van den Boom samen met Rebecca van der Weijde maakte over Mahler?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 1 december. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel