In Nieuw Klassiek deze week de spotlight op de Nederlandse sopraan Laetitia Gerards. Haar debuut-cd kwam tot stand in coronatijd.

Laetitia Gerards is één van de meest veelzijdige jonge zangeressen van nu. Opvallend is haar gevoel voor timing en theater. In 2018 leerde het grote publiek haar kennen door haar optreden op het Prinsengrachtconcert met de pianisten Lucas en Arthur Jussen.

Dit jaar beloofde een belangrijk jaar te worden in de carrière van Laetitia met onder andere een hoofdrol bij de Nederlandse Reisopera in Smetana’s opera ‘Bruid te koop!’. Maar toen kwam het Coronavirus om de hoek kijken. Gelukkig was er daardoor wel tijd om samen met pianist Thomas Beijer haar debuut-cd voor AVROTROS Klassiek presenteert! op te nemen.

Op de cd staan liederen van Poulenc, Grieg, Berg, Barber, Bolcom én Thomas Beijer. Eerder dit jaar vroeg Laetitia aan Thomas Beijer een liederencyclus te schrijven over de coronatijd. “Het zijn vijf klassieke stukken geworden met invloeden van Bernstein en Poulenc. Het thema is eenzaamheid en huidhonger”. Wij geven 5 exemplaren weg van dit fraaie cd debuut.

Laetitia Gerards

Al op vijfjarige leeftijd begon Laetitia met cello spelen en deed dat zo goed, dat ze werd aangenomen op de Young Musicians Academy van het Conservatorium van Tilburg. In haar tienerjaren begon ze met zingen en op haar twintigste besloot ze de focus te verleggen. Ze stopte met haar cello-opleiding en ging zang studeren aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze summa cum laude afstudeerde.

Laetitia bleek al snel succesvol als zangeres. Ze won de eerste prijs tijdens het Junior Deutekom Concours en het Prinses Christina Concours en ontving de Concertgebouw Young Talent Award. Inmiddels wortelt ze flink in het Nederlandse muziekleven en trad ze op met de Nederlandse Reisopera, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Concertgebouw Kamerorkest, het Orkest van de Achttiende Eeuw en het Moscow Symphony Orchestra. Zoals gezegd nam Laetitia haar debuut-cd op met Thomas Beijer. Behalve pianist is Thomas ook componist en schrijver. Voor de cd met Laetitia schreef hij de liederencyclus 'A Lock Without A Key'.

Prijsvraag

Om kans te maken op de CD hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Welke rol zou Laetitia Gerards dit jaar zingen in Smetana's opera 'Bruid te koop'? 

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 10 november. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel