De Italiaanse pianiste Beatrice Rana (26) kreeg muziek met de paplepel ingegoten: haar beide ouders zijn professioneel pianist. Op haar nieuwste cd - inmiddels alweer het vijfde soloalbum - staan bijzondere pianobewerkingen van balletten van Stravinsky en bekende werken van Ravel.

Beatrice werd in 1993 geboren en studeerde als klein meisje aan het Nino Rota Conservatorium in Monopoli. Later ging ze naar Hannover, waar ze bij Arie Vardi aan de Hochschule für Musik aan de slag ging. Haar carrière begon te lopen nadat ze in 2011 alle mogelijke juryprijzen bij de Montreal International Musical Comptition won. De BBC riep haar in 2015 uit als 'New Generation Artist' en een jaar later ontving ze een prestigieuze beurs, waarmee ze haar carrière verder kon ontwikkelen. En hoe - inmiddels geeft ze pianorecitals over de hele wereld en wordt ze geroemd om haar uitvoeringen. 'Stravinsky & Ravel' is Beatrice's vijfde soloalbum.

Ballet op piano

Beatrice is virtuoos en poëtisch, en haar manier van spelen sluit naadloos aan bij de werken van Ravel en Stravinsky. Op de cd staan Ravels 'Miroirs' en 'La Valse' en Stravinsky's 'Vuurvogel' en 'Petroesjka'. Waar 'Miroirs' een adembenemend solowerk voor piano is, zijn de andere stukken vooral bekend als orkestwerk en balletten. Toch weet Beatrice er raad mee - de prachtige pianobewerkingen tonen aan dat ze geen andere musici nodig heeft om de vroege 20e-eeuwse werken tot leven te brengen.


Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de cd 'Stravinsky & Ravel' van pianiste Beatrice Rana zijn: dhr. Westen uit Assen, dhr. Jonkman uit Gendringen, mevr. Gobee uit Bussum, dhr. Gaykema uit Strijen en mevr. de Beijer uit Nijmegen. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel