De Oostenrijkse Schubert schreef zeven (of acht - er is een eeuwige discussie gaande of 'Die Unvollendete' ook als symfonie moet worden geteld) symfonieën in zijn leven, waarvan hij de eerste vijf componeerde in zijn tienerjaren. Die vijf prachtige symfonieën laten zien hoe goed hij het vak al beheerste op zo'n jonge leeftijd. Dirigent en violist Jan Willem de Vriend neemt samen met het Residentie Orkest alle complete concerten van Schubert op. In september 2018 is de eerste editie uitgekomen, met Schuberts 'Symfonie nr. 2' en 'Symfonie nr. 4'.

Van koorknaap naar componist

Even leek het erop dat Franz Schubert een begenadigd zanger zou worden - als klein jongetje werd hij aangenomen als ‘Sängerknabe’ bij de Weense hofkapel. Hij was zo goed, dat zijn docent bij elke les weer onder de indruk was: “Wanneer ik hem iets nieuws wilde bijbrengen, wist hij het al.” Maar toen kwam de baard in de keel en groeide Schuberts componeerdrang. 1815 groeide uit tot zijn vruchtbaarste jaar; hij schreef vier opera’s, twee symfonieën, 144 liederen, twee missen, een strijkkwartet en twee pianosonates. Ook de ‘Symfonie nr. 2’ werd in dat jaar geschreven. De ‘Vierde’ volgde twee jaar later, en kreeg van Schubert zelf de bijnaam ‘Die Tragische’.

Jan Willem en het Residentie Orkest

Jan Willem de Vriend is een opgeleid violist, maar richt zich sinds 2013 volledig op het dirigeervak. Als gastdirigent staat hij voor orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het Nederlands Kamerorkest en het Gelders Orkest. Van 2006 tot 2017 was hij chef-dirigent van het Orkest van het Oosten en vanaf 2015 is hij voor de duur van vier seizoenen aangesteld als vaste dirigent van het Residentie Orkest - het Nederlandse symfonieorkest uit Den Haag.

CD-informatie

Schubert: Symphony No. 2 D. 125 / Symphony No. 4 D. 417
The Complete Symphonies Vol. 1
Residentie Orkest o.l.v. Jan Willem de Vriend
CC72739

De winnaars van de cd 'Schubert: The Complete Symphonies Vol. 1' zijn: dhr. van Eek uit Harderwijk, mevr. Jaasma uit Drachten, mevr. van de Weerd uit Veenendaal, dhr. Droogendijk uit Ridderkerk en mevr. van der Velden uit Nieuw Vennep. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel